Domaćice ga prave vekovima!
Juli pita ili popularno Juliška je starinski češki kolač, a verovatno ste već probali neku od verzija ovog dezerta, jer je i u srpskoj kuhinji zastupljen već decenijama.
Lako i brzo se priprema, a pritom je i veoma jeftin - sastojke za ovaj kolač gotovo sve domaćice uvek imaju u kući. Čak i ako neki sastojak nedostaje nije potrebno izdvojiti više od 100 dinara za isti, a najčešće vam zafaliti orasi ili kakao.
Potrebni sastojci:
Za koru:
6 jaja, 200 g šećera, 4 kašika kakaa, 5 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna,
Za preliv:
150 grama šećera, 200 ml mleka
Za fil:
150 g mlevenih oraha, 125 g margarina, rendana čokolada (po želji)
Priprema:
Prvo umutite belance, pa dodajte šećer postepeno ga muteći. Zatim dodajte žumanca, pa mutite još malo. Nakon toga umešajte i kakao, orahe i brašno i mutite dok se sve dobro ne sjedini.
Izlijte u pleh, pa pecite koru na 200 stepeni oko 20 minuta.
Dok se kora peče, umutite preliv za koru tako što ćete 150 grama šećera prokuvati u 200 ml mleka. Kada je kora gotova, izvadite je iz rerne i odmah prelijte polovinom preliva, pa ostavite da se ohladi.
Dok se hladi, pravite fil tako što ćete u ostatak smese za preliv dok je još topao dodati orahe. Ovu smesu ostavite da se ohladi, pa dodajte umućen margarin. Dobro promešajte, pa fil mažite preko kolača. Po želji Preko fila narendajte crnu čokoladu i poslužite.