AKTUELNO

Često čujemo da je za zdravlje dobro popiti, recimo, čašu vina dnevno. Međutim, nova studija pokazuje da to ipak nije slučaj.

Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu su dokazali da ne postoji "bezbedna" količina alkohola.

- Zdravstveni rizici povezani sa konzumacijom alkohola su ogromni. Naša otkrića su konzistentna sa drugim sa drugim istraživanjima, koja su otkrila jasnu i neporecivu vezu između konzumiranja alkohola i rane smrti, kancera, kao i kardiovaskularnih problema - kaže autorka studije dr Emanuela Gakidou.

- Nulta konzumacija alkohola, odnosno nekonzumiranje alkohola, minimizuje te rizike - dodala je.

U ovoj studiji, naučnici su analizirali podatke o smrtnim slučajevima uzrokovanim alkoholom i zdravstvenim posledicama alkohola u 195 zemalja širom sveta, u periodu od 1990. do 2016. godine.

Analiza je pokazala da je konzumiranje alkohola povezano sa 23 štetna zdravstvena ishoda. To uključuje srčane bolesti, kancer, oštećenja jetre, dijabetes, zloupotrebe alkohola, kao i utapanjima, samopovređivanju, povredama nastalim u saobraćaju.

- Naša studija, koja ima najveću prikupljenu bazu dokaza, utvrdila je jasnu vezu između zdravlja i konzumiranja alkohola - alkohol loše utiče na zdravlje, na mnoštvo načina, širom sveta - kaže jedan od autora studije Maks Grisvold.

Dr Gakidou ističe da je "mit da su piće ili dva dobri za vaše zdravlje samo to – mit. Ova studija je razotkrila taj mit"

#Alkohol

#Zdravlje

'