AKTUELNO

Ko je nije probao, ne zna šta je propustio - jedinstven ukus ovog sira ostaviće vas bez teksta.

Vurda je specijalitet koji se pravi u babušničkom i pirotskom kraju. Toliko je popularna u ovim krajevima da se već godinama unazad u Babušnici održava "Vurdijada" - manifestacija posvećena ovoj vrsti sira. Glavni sastojak prave vurde je mleko, ali isključivo kravlje i najbolje domaće, odnosno nepasterizovano.

Svi koji su probali vurdu znaju za jedinstvo njenog ukusa, a onima koji nisu imali tu čast da okuse ovu čaroliju, Danica Radenković, baka koja živi u Beogradu, a poreklom je iz Babušnice, donosi jednostavan recept. Za pripremu će vam trebati tri dana. Zvuči mnogo, ali je dnevno potrebno izdvojiti oko 15 minuta zapripremu vurde.

Prvog dana se mleko kuva, drugog se cedi, a trećeg se sir soli. U nastavku vam donosimo ceo recept.

Za kilogram sira potrebno vam je:

- 3 litara kravljeg mleka

- 3 supenih kašika kiselog mleka

- So (po ukusu, najbolje 1 supena kašika)

S obzirom na to da je domaće mleko teže naći u prestonici, baka Dana objašnjava da se vurda može napraviti i sa kupovnim kravljim mlekom. Ukus nije isti, ali izuzetno podseća na ono što bi trebalo da bude.

Pošto je Dana za Pink.rs rešila da napravi manju količinu vurde, za početak joj je bilo potrebno tri litre mleka koje je nasula u veću šerpu i stavila da prokuva.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Nakon što je prokuvalo, mleko treba da se prohladi. Bitno je da mleko ne bude previše ohlađeno, a tačno ćete znati da momenat kada je spremno, tako što ćete u njega zamočiti prst: „ako osetite trjenje u prstu od toplote, mleko je dovoljno stajalo“, objašnjava nam Dana.

Nakon toga, doda se kiselo mleko. Mera je sledeća: jedna supena kašika kiselog mleka na litar mleka, u ovom slučaju, tri kašike za tri litre mleka. Pre nego što se kiselo mleko sipa, važno je razmutiti ga prethodno skuvanim mlekom u činijici, pa ga potom dodati ostatku mleka.

Foto: Pink.rs

Šerpu u kojoj se kuvalo mleko zatim treba uviti u kesu, pa u veliku krpu ili, eventualno, manje ćebe kao što je to učinila baka Dana, kako bi ostalo na toplom i kako se ne bi pokvarilo.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Ovako uvijena šerpa treba da stoji 24 sata na mestu zaštićenom od sunčeve svetlosti i nikako u frižideru. Dakle, slobodno ga ostavite u kuhinji na radnoj površini, osim ako nije na direktnom suncu.

Ovako izgleda mleko nakon stajanja:

Foto: Pink.rs

Nakon 24 sata ukiseljeno mleko se prebaci u, recimo, veću krpu, ili maramu koja se okači na štap ili oklagiju. Ispod treba podmetnuti činiju i ostaviti mleko da se iz njega iscedi surutka. Ceđenje treba da traje 24 sata.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Već se nazire kraj ovom receptu za koji je potrebno tri dana – ostalo je samo da se dobijena vurda zasoli, a prema Daninom receptu, dodaje se ravna supena kašika soli. Sve se dobro izmeša kašikom i vurda je spremna!

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Prema Daninim rečima, tradicionalni način posluživanja kaže da se u činiju treba naređati sveža crvena paprika po dnu, zatim se preko stavi red vurde, pa red paprike, pa opet red vurde dok se ne iskoristi sav sir. Budući da vurda po izgledu podseća na krem sir, može se koristiti i za sendviče, a odlično ide uz svaki ručak.

Foto: Pink.rs

Sa tri litare mleka dobiće se oko kilogram preukusnog sira. Recept je vrlo jednostavan i zaista ne zahteva previše vremena, jer domaćica ukupno ima oko sat vremena posla.

Isplati se pripremiti vurdu, svima će se dopasti - verujte nam, probali smo je!

Foto: Pink.rs

Prijatno!

#Pirot

#Recept

#Sir

#Vurda

'