AKTUELNO

Ako i vi imate grč u stomaku kada pomislite na ulazak u avion, možda će vam ovo pomoći da taj strah prevaziđete.

Razmišljajte pozitivno, to je ono što određuje koliko ćete uspešno savladati strah od letenja. Znamo da je to lakše reći nego uraditi, ali pokušajte da o letenju avionom ne razmišljate kao o nečemu strašnom, već kao o uzbudljivoj igri. Ohrabrujte sebe kako morate da pobedite svoj strah i možda vam baš ta kompetitivnost pomogne da istrajete u onome što ste naumili.

Pokušajte da umanjite anksioznost. Stručnjaci tvrde da ljudi koji imaju strah od letenja imaju veći nivo anksioznosti u nepredvidivim situacijama. Tako, ako na primer, nešto iznenada lupi, anksioznost kod osoba sa ovim strahom je na znatno većem nivou nego kod drugih ljudi. Zato se potrudite da na sve načine umanjite anksioznost pozitivnim razmišljanjem, meditacijom ili na bilo koji način koji vama odgovara. Važno je da to radite svakog dana neko vreme, kako bi imalo efekta. Stručnjaci kažu da je 20 minuta dnevno idealno, ali i pet minuta je bolje nego da ne uradite ništa.

Raspitajte se o letenju. Ako vas brine turbulencija ili na primer, zvuci koje avion proizvodi pri letenju, to vam je verovatno nedovoljno poznato i zabrinjavajuće. Zato saznajte što više možete o tome, kako biste prestali da bespotrebno brinete. Na taj način ćete, kada budete u avionu i dođe do turbulencije znati zašto se to događa, pa vam neće biti toliko strašno, piše mondo.rs.

Foto: Pixabay.com

Oslobađajte se straha postepeno. Nemoguće je da za jedan dan prestanete da se plašite letenja, zato je ideja da se postepeno izlažete stvarima koje vas plaše. Ako se, na primer, ne plašite samo letenja, već i visine uopšte, za početak se popenjite na vrh neke manje zgrade, a zatim svakog dana povećavajte visinu. Straha od letenja avionom ćete se najbolje osloboditi ako se prvo navikavate na okruženje u kome ćete se naći, kažu stručnjaci. Zato preporučuju da odete na aerodrom i za početak zamišljate da treba da uđete u avion. Predlažu i da odlazite na aerodrom sve dok ne nestane anksioznost i dok se ne osetite prijatno na tom mestu.

Pošto vas sigurno neće pustiti da uđete u avion ako ne putujete nigde, samo da biste navikli na okruženje, stručnjaci preporučuju da umesto toga koristite tehnike vizuelizacije. Dakle, nađite neko mesto u svojoj kući ili bilo gde drugo gde vas niko neće uznemiravati. Zatim zamislite da se nalazite u avionu, a kako bi vam bilo lakše, okružite se detaljima. Na primer, pronađite na Internetu zvuk aviona, koji će vam dočarati „putovanje". Kada anksioznost počne da se povećava, pokušajte da identifikujete šta je tačno uzrok tome, a onda pokušajte da razmišljate pozitivno u vezi sa tim.

Kada budete spremni da zaista putujete avionom, koncentrišite se na sve ono što ste saznali o konkretnoj stvari koja vas plaši. Ako vam sletanje izaziva napade panike, a pre toga ste se detaljno raspitali o zvucima i svemu što se događa u avionu prilikom sletanja, koncentrišite se na to. Tako ćete, umesto paničenja, znati da su ti zvuci zapravo znak da sve funkcioniše kako treba.

#Avion

#Putovanja

'