AKTUELNO

Kada jedna muva uđa u kuću, nju možete lako da izbacite napolje i tako najbolje zaštitie hranu koju ste pripremili. Ali, ukoliko ste napolju i ima mnogo više muva, zaštita hrane nije baš lak posao. Kada sleti na ono čime ste upravo želeli da se poslužite, da li to odmah morate i da bacite? Evo šta kažu naučnici...

Ostavili ste ćevape nakratko na stolu. Kad ste se vratili na jednom je bila muva. Horor! I šta sad? Da li je u redu da ipak pojete taj ćevap ili ne?

Kada muva sleti, ona počne da ispituje novi teren u potrazi za hranom. Ako proceni da je vredno obroka, ona pljune na površinu, objašnjavaju stručnjaci.

Muve nemaju zube, pa luče enzime iz usta da bi omekšale hranu, koju onda mogu lakše da usisaju i progutaju. Ovaj proces počinje nekoliko sekundi nakon što je sletela. Muva takođe može da ostavi izmet dok istražuje novu površinu, piše tonic.vice.com.

Šta će preneti na našu hranu zavisi od toga gde je bila pre nego što je sletela kod nas. Naučnici su pronašli 200 patogena kod odraslih primeraka muve zumzare.

Foto: Printscreen Youtube

Najgori mogući scenario je ako muva sadrži štetne bakterije i ako su one imale vremena da se razviju u našoj hrani. Na primer, ako je pre bila u kontejneru sa smećem, a onda provela nekoliko minuta na našoj porciji hrane.

- U takvim slučajevima možete da obolite od salmonele ili da se zarazite bakterijom ešerihijom koli - kaže dr. Viliam Kern sa Univerziteta u Kaliforniji.

U zemljama bez urednih kanalizacijskih ili vodovodnih sistema, muve mogu da na sebi imaju patogene bakterije iz ljudskog izmeta i da prenose čak i smrtonosne bolesti, kao što su kolera, kampilobakterioza ili dizenterija. Ali, mi se svakodnevno susrećemo s brojnim mikrobima i otporni smo na njih tako da veće opasnosti nema

#Hrana

#Insekt

'