AKTUELNO

Za putovanje u neke države potrebno je voditi računa i o zdravlju, tj. vakcinisanju, posebno ako je ono zakonom propisano ili ako se savetuje.

Ovo su najčešće destinacije zbog kojih je potrebno voditi računa o vakcinaciji, pod pretpostavkom da ste kao deca primili sve propisane vakcine:

1. Brazil

Putnici koji putuju u Brazil obavezni su zakonom, najkasnije 10 dana pre polaska na put, da se vakcinišu protiv žute groznice. Takođe, preporučuje se da provere jesu li primili sve vakcine. Oni koji zalaze u područje Amazonije, moraju uzeti lekove protiv malarije i poštovati ostale mere protiv zaštite od uboda komaraca. Za putnike koji će u Brazilu boraviti duže vreme i posećivati ruralna područja, preporučuje se i vakcinisanje protiv hepatitisa A i tifusa.

2. Ekvador

Preporučuje se vakcina za tifus, hepatitis A i, kao i za Brazil, uzimanje lekova protiv malarije i pridržavanje ostalih mera protiv zaštite od uboda insekata.

3. Indija

Ako ste na putu do Indije prolazili područjem ugroženim žutom groznicom, poput nekih zemalja Afrike, južne i centralne Amerike morate imati važeću međunarodnu potvrdu o vakcinaciji.

4. Peru

Svi putnici koji putuju zapadno od Anda i oni koji nameravaju da posete područja gustih šuma smeštenih na nadmorskoj visini manjoj od 2.300 metara trebalo bi da se vakcinišu protiv žute groznice. Ako planirate put u Maču Pikču i Kusko, vakcinisanje nije potrebno. Osim od žute groznice, preporučuje se zaštita i od malarije određenim lekovima.

5. Venecuela

Ukoliko planirate putovanje u Venecuelu preporučuje se vakcinisanje protiv hepatitisa A i uzimanje antimalarika. Na pojedinim mestima se preporučuje I vakcinisanje protiv žute groznice, piše Pun kufer.

Pročitajte još: Tuširanje ili kupanje u kadi? Evo šta je stvarno zdravije, a šta ne biste smeli nikako da radite

#Odmor

#Vakcina

'