AKTUELNO

Briga o psu je težak zadatak, ali ako to radite kako treba, nagrada je višestruka.

Međutim, čak i najbolji vlasnici pasa mogu da pogreše kad je reč o brizi za ljubimca. Često su to sitne i bezazlene greške na koje pas brzo zaboravi, ali postoje i one koje mogu psu da nanesu prilično štete, čak ga i dovedu i u smrtnu opasnost.

Ovih pet stvari nikada ne bi smeli da radite svom psu jer dovodite u opasnost emocionalno i fizičko zdravlje svog četvoronožnog prijatelja.

1. Ostavljate psa samog u automobilu

U bilo koje doba godine, ako psa ostavite samog u automobilu, postoji rizik da ga ukradu, a da ne spominjemo smrtonosne posledice pregrevanja automobila. Čak i kad se čini da spoljna temperatura nije visoka i ako ostavite prozor otvoren, može doći do pregrejavanja. Ako ne možete da vodite psa tamo gde se krenuli, ostavite ga kod kuće.

2. Zanemarujete njegove greške

Vaš pas nikada neće naučiti šta je ispravno, a šta pogrešno ako ga mazite čak i kad uradi nešto loše. Možda pas napravi najslađu facu kad je kriv, ali svejedno mora da nauči iz svojih grešaka kako ih ne bi ponovio i doveo u opasnost sebe ili druge.

3. Previše ga hranite

Poslastice su sjajan način motivisanja dobrog ponašanja, ali ako preterate, mogli biste da ugrozite zdravlje svog psa. Zapamtite, baš kao i kod ljudi, gojaznost je i kod pasa povezana s različitim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, kardiopulmonalnih bolesti, hipertenzije i raznih vrsta karcinoma.

4. Ne vodite brigu o njegovim zubima

Preporučuje se da se psu zubi četkaju svakodnevno. Mnogi psi pate od bolesti i zubnih infekcija koje se ne leče pa se barem pobrinite da veterinar jednom godišnje proverava zube vašeg psa.

5. Koristite pogrešan povodac

Svaka rasa ima specifične potrebe kad je reč o ogrlicama i povocu. Psi s kraćim vratom mogu ozbiljno da se povrede ogrlicom koja ide samo oko vrata i umesto toga treba ih kontrolisati amovima. Pitajte svog veterinara i istražite prednosti i nedostatke ogrlice u odnosu na am.

Autor: