AKTUELNO

Kolač „Bela pahulja“ lagan je, kremast i mirisan desert koji je, prema pričama bio omiljena poslastica Jovanke Broz.

Postoji priča da se na svečanim trpezama nekada rado služio upravo ovaj kolač – lagan, kremast i nenametljivo sladak. Njegova jednostavna kombinacija bele korice, nežnog fila i mirisa ruma osvoji svakoga ko ga proba.

Sastojci:

Za koru:

- 7 belanaca

- 1 celo jaje

- 7 kašika šećera

- 7 kašika brašna

- 3 kašike mlake vode

Za fil:

- 7 žumanaca - 7 kašika šećera - 6 kašika brašna - 1 kašika gustina - 800 ml mleka - 250 g margarina

Za preliv kore:

- 100 ml mleka

- 1-2 kašike ruma

Za dekoraciju:

- šlag

- rendana crna čokolada

Priprema:

Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer. Dodajte jedno celo jaje, pa umešajte brašno i mlaku vodu. Dobijenu smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok korica ne porumeni.

Za fil umutite žumanca sa šećerom, brašnom i gustinom, pa postepeno dodajte hladno mleko. Kuvajte uz mešanje dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se prohladi, pa dodajte penasto umućen margarin i sjedinite.

Pečenu koru polako prelijte mlekom pomešanim s rumom da omekša. Preko nanesite fil, zatim umućen šlag i na kraju pospite rendanom čokoladom, prenosi informer.rs.

Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati da se dobro ohladi i stegne pre sečenja.

Autor: Dalibor Stankov