Pravi raj za nepca, a bićete siti satima.
Potrebno je:
500 g belog pasulja
2 veća crna luka
3 čena belog luka
2 šargarepe
1 veza peršuna
2–3 lovorova lista
1 kašičica mlevene crvene paprike
so
biber po ukusu
1 kašika brašna (po želji, za zgušnjavanje)
voda po potrebi
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pasulj uveče potopite u hladnoj vodi. Sutradan ga procedite pa nalijte svežu vodu i prokuvajte 10 minuta. Opet procedite pa sipajte novu vodu, lovorov list i kuvajte oko sat vremena, sve dok ne omekša. Propržite na vodi seckane lukove pa dodajte rendanu šargarepu pa pržite. Dodajte mlevenu papriku i kašiku brašna, pa kratko propržite uz neprestano mešanje. Zatim dodajte oceđen pasulj i deo vode u kojoj se kuvao, pa promešajte da se sjedini. Posolite i pobiberite. Sve prebacite u vatrostalnu posudu. Pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Na kraju pospite seckanim peršunom.
Autor: Dalibor Stankov