AKTUELNO

Kažnjavanje prestupnika će početi od 1. juna

U Austriji je stupila na snagu zabrana pušenja u automobilima kada se voze deca ili mlađi od 18 godina. Za kršenje ovog propisa predviđena je kazna do 100 evra, a u slučaju ponavljanja policija može izreći kaznu u visini do 1.000 evra.

Prve nedelje maja biće korišćene kao faza privikavanja na novi propis, pa će policija samo izricati opomene, ali ne i kažnjavati. Kažnjavanje će početi od 1. juna.

Austrijski automoto klub OeAMTC smatra da će biti problematična kontrola zabrane pušenja u kolima kada se voze deca, a posebno je problematično što zakon predviđa da policija ne mora zaustaviti vozača, već može, ako uoči takav prekršaj, da pošalje kaznu na kućnu adresu.

- Postaje problematično ako neka druga osoba, koja nije vozač, puši, jer njene podatke vlasnik vozila ne mora dati - upozorava glavni pravnik OeAMTC-a Martin Hofer.

On je istakao da je gotovo nemoguće da se zakon sprovede i ako je više maloletnika u vozilu koji imaju slično godište kao vozač, i možda čak jedna jedina osoba koja je punoletna puši.

OeAMTC pozdravlja nameru da se zaštite maloletnici u kolima od duvanskog dima, ali ističe da bi zakon trebalo da predviđa da se ovaj prekršaj kažnjava samo ako se vozač zaustavi i prekršaj mu se dokaže na licu mesta.

- Sve drugo je suprotno sistematici koja postoji do sada u kažnjavanju na osnovu zakona o saobraćaju - ukazao je Hofer.

Stupanjem na snagu zabrane pušenja u automobilu u kojem se voze maloletnici, stupa na snagu i zabrana pušenja na radnom mestu, kojim se predviđa da je zabranjeno pušenje na radnom mestu u zatvorenim prostorima, ako je u preduzeću zaposlen barem jedan nepušač.

Kakva je praksa u drugim EU zemljama

Zabrana pušenja u kolima postoji već duže vreme u drugim evropskim zemljama. - U Italiji važi zabrana pušenja u kolima ako se prevoze trudnica ili maloletnici. U toj zemlji se kazna određuje na osnovu starosti dece i iznosi između 500 i 5.000 evra, ako su deca ispod 12 godina i ako se puši u prisustvu trudnice, a 250 do 2.500 evra ako se radi o deci u starosti između 12 i 17 godina. - U Grčkoj zabrana pušenja važi ako se prevoze deca mlađa od 12 godina, i ta zabrana važi kako za privatne automobile, tako i taksi vozila, ali i autobuse. Ko prekrši ovu zabranu biva kažnjen sa do 1.500 evra. - Na Kipru zabrana važi ako se prevoze maloletnici ispod 16 godina, a kazna iznosi do 85 evra. - U Engleskoj i Velsu zabrana pušenja važi ako se prevoze osobe ispod 18 godina, a kažnjava se sa novčanom kaznom od 50 funti (oko 56 evra). Izuzetak od zabrane važi samo za kabriolete sa otvorenim krovom. - U Škotskoj u vozilu ne smeju da puše kako vozač, tako ni putnici ako se u automobili nalaze maloletnici ispod 18 godina i to nezavisno od toga da li je otvoren prozor ili krov. Kazna iznosi 100 funti (113 evra). - I u Irskoj je zabranjeno pušenje kada se prevoze maloletnici, a kazna se kreće od 100 do 1.000 evra. - U Francuskoj je, takođe, zabranjeno pušenje u kolima ako se prevoze maloletnici ispod 18 godina, a ko ne poštuje ovaj propis biva kažnjen sa 68 evra novčane kazne.

#Saobraćaj

#deca

'