AKTUELNO

Nema roditelja koji je makar jednom pokušao da kupi poslušnost, zato što je bio umoran, zato što nije imao kontrolu nad situacijom, zato što ga je bilo sramota ili zato što je mislio da je to jedini način da od deteta dobije ono što hoće.

Neki su previše lenji da bi išli težim putem, neki pak ne znaju da je dete dužno da sluša i poštuje roditelje, a ima i onih koji misle da je podmićivanje legitiman vaspitni metod, a ne emocionalni zločin sa ozbiljnim posledicama, kako tvrde dečji psiholozi.

Deca se podmićuju raznim metodama, najčešće:

* materijalnim stvarima – igračkama, slatkišima, novim skupim patikama, novcem, telefonima i drugim gedžetima

* pažnjom – obećanjima da će neko vreme provesti zajedno radeći nešto što dete voli. Za ovim metodom najčešće posežu razvedeni roditelji

* ljubavlju – podrazumeva se da roditelj voli dete, ali neki od njih to retko pokazuju, pa se izlivi ljubavi "čuvaju" za podmićivanje

Koji god metod primenjivali, to je i opasno i tužno, jer roditelj mora i može bolje i više od toga, smatraju stručnjaci.

Podmićivanje nosi brojne opasnosti – roditelj pokazuje bespomoćnost, da nema kontrolu, da dete "vodi igru", da se ljubavlju trguje... Za dete je najopasnije da pomisli da može da ne radi ništa, a da dobije nešto za uzvrat i da sve što uradi, a ne želi, neko mora da mu plati.

Nažalost, život je, manje-više, sazdan od neprijatnih, a korisnih stvari koje niko ne radi sa oduševljenjem – rano ustajanje, odvajanje od roditelja zbog boravka u vrtiću, učenje, popravka zuba i vakcinacija, sređivanje igračaka, prekidanje igre zbog odlaska na spavanje... A to je tek početak. Najteže sledi kad se odraste, kada se, nažalost, ne podrazumeva ni pravična naknada za pošteno urađen posao, a kamo li podmićivanje.

I to nas vraća na suštinu...

Dete mora da sluša roditelje jer će samo tako biti spremno za život, a u stvarnom životu davanje i primanje mita je kažnjivo.

#Roditelji

#deca

'