Bez obzira na vaše zdravstvene ciljeve, važno je unositi dovoljno proteina, a većina ljudi proteine dobija iz mesa. Ipak, ako želite smanjiti masne naslage na stomaku, važno je obratiti pažnju na to koje vrste mesa konzumirate.
Postoji nekoliko vrsta mesa koje mogu, vremenom, izazvati zdravstvene komplikacije, uključujući neželjeno gojenje i povećanje masnih naslaga. Dijetolog Meri Sabat ističe da su prerađeno meso i masni delovi crvenog mesa među najnezdravijim izborima.
Prerađeno meso
Prerađena hrana spada među najlošije opcije za ishranu, naročito ako pokušavate da smršate. Prerađeno meso nije izuzetak.
"Prerađeno meso, poput kobasica, viršli, delikatesnog mesa i slanine, često sadrži velike količine nezdravih zasićenih masti, natrijuma i konzervanasa. Ove vrste mesa obično su bogate kalorijama i siromašne hranljivim materijama," objašnjava Sabat.
Redovna konzumacija prerađenog mesa, prema njenim rečima, povezana je sa povećanim rizikom od gojenja i pojave abdominalne gojaznosti.
Masni delovi crvenog mesa
Postoji mnogo razloga za ograničenje unosa crvenog mesa, naročito kada je reč o posledicama koje ono može imati na zdravlje srca. Sabat dodaje da masni delovi crvenog mesa mogu doprineti i gojenju.
"Određeni masni delovi crvenog mesa, posebno oni sa višim procentom masti, mogu izazvati gojenje i povećanje masnih naslaga na stomaku ako se konzumiraju prekomerno," ističe Sabat.
Ovi delovi često sadrže visok nivo zasićenih masti, koje su povezane sa kardiovaskularnim problemima. Kao primere navodi ribaj stejk, T-bone stejk i mlevenu junetinu.
Autor: Snežana Milovanov