Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju. Ali šta da doručkujem sam? Nutricionisti kažu: "Ovih 5 jela"
Šta doručkovati, pogotovo kada smo na poslu, a da to nisu pekarski proizvodi - agonija je većine nas. Ali sada su svi svetski nutricionisti doneli 5 predloga za zdrav doručak koji hrani telo iznutra, zbog kojih vrcamo od energije i zdravlja.
1. Batat sa jajima
Sladak krompir su zdravi ugljeni hidrati koji će nas činiti sitim tokom čitavog dana. Batat je bogat kalijumom, vitaminom A, vlaknima i drugim hranljivim materijama. U kombinaciji sa jajima i orašastim plodovima dobijate izbalansiran i zdrav doručak.
2. Ovas
Ovas je pun vlakana, vitamina i minerala i ima sastav koji je najsličniji majčinom mleku. Zbog toga se ovsena kaša smatra tako zdravom i preporučuje se za doručak. Ali umesto ovsenih pahuljica, skuvajte celo zrno ovasa (slično je pšenici) pa mu dodajte sir i kuvana jaja u slanoj varijanti, ili med i orahe u slatkoj varijanti i imaćete najbolji i najzdraviji doručak ikad.
3. Sočivo sa povrćem
Iako možda ne izgledaju kao tipična hrana za doručak, sočivo može biti odlična osnova za ukusan doručak. Sočivo obezbeđuje visokokvalitetne biljne proteine i esencijalne vitamine, minerale i antioksidante. Takođe je neverovatno raznovrsno, lako se kuva i zdrav i zadovoljavajući izbor koji će vas držati sitim do ručka.
Sočivo prvo dobro operite, a potom ga skuvajte u slanoj vodi. Kada dobijete kašu od sočiva možete joj dodati svež spanać, orahe, jaja, sir i sve ono što želite da jedete. Kada jedete sočivo, ne treba vam hleb.
4. Činija puna kinoe
Kinoa može biti odlična zamena za ovas kada želite da malo promenite doručak.
Dobar je izvor vlakana, gvožđa i proteina i pomaže vam da se osećate sitim, duže. To je raznovrsno zrno koje se može začiniti medom, orasima, citrusnim voćem. Doručak koji se bez opterećenja nosi na posao, a možete ga poslati deci u školu za užinu.
Ako želite da jedete zdravo, jedite punu činiju kinoe 2 puta nedeljno uz dodatak povrća ili voća.
5. Avokado sa tostom i jajima
Postoji razlog zašto je ovo jelo postalo omiljeno - brzo se sprema, zasitno je i ukusno. Izaberite tost od celog zrna, a zatim ga uparite sa izvorom proteina poput jaja i avokada. Nutricionisti preporučuju dva jaja, kuvana kako god želite.
Autor: Zorica Lazarević