Pronašli smo najbolji recept za testo od kojeg možete praviti kiflice, pogače, lepinjice, podloge za picu, ma šta god zamislite!
Recept za "ludo testo" je lako upamtiti, pravi se vrlo jednostavno, te uspeva i neiskusnim domaćicama. Može da vam traje nedelju dana, ostaje neverovatno sveže. Dame koje su ga isporbale, oduševljene su rezultatom i ističu da je ukus peciva izvanredan.
Sastojci: kilogram brašna, 1 prašak za pecivo, 1 kašika soli, 1 dl ulja, 4 dl jogurta, 2,5 dl mleka, 1 sveža kockica kvasca, 2 supene kašike šećera, 2 jaja
Način pripreme:
U toplo mleko sipajte malo šećera, kvasac, 2 kašike brašna. Promešajte tako da se istopi šećer da bi se brže podigao kvasac. Poželjno je da u prostoriji bude toplo da bi se brže postigla željena reakcija.
U drugoj posudi pomešati preostale sastojke. Kad je kvasac dovoljno nadošao sipati ga u sredinu brašna. Zamesiti testo da bude glatko. Ako se lepi za ruke dodajte još malo brašna.
Potom stavite testo u kesu, a pre toga ja malo pouljute ili pobrašnjavite, kako se ne bi zalepilo. Veoma je važno da sav vazduh istisnete iz kese, a zatim testo stavite u frižider, gde ga možete čuvati, čak, 7 dana!
Kada želite nešto od njega da pravite, izvadite ga malo ranije na toplo mesto da krene - bar sat vremena, a što je duže, to je bolje.
Autor: Zorica Lazarević