Za Novu godinu možete da umesite testo i napravite ukusnu pogaču ili kiflice. Kako u testo idu jogurt i kisela voda, ono će biti sveže i sutradan, pa je super i za doručak 1. januara.
Nije komplikovano za pripremu i nema čekanja da nadođe, samo vodite računa da ga ne premesite, jer tako gubi vazdušastu strukturu.
Sastojci: 1 kg brašna, 1/2 l jogurta, 150 g kisele pavlake, 100 ml kisele vode, 50 ml ulja, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica soli
Priprema: Pre nego što krenete da mesite testo izvadite sastojke da se zagreju na sobnoj temepraturi. U posudu sipajte jogurt, pavlaku, kiselu vodu i ulje, pa dobro promešajte. Dodajte so, šećer i sodu, pa dobro sjedinite. A onda postepeno dodajte prosejano brašno i umesite testo. Treba malo da se lepi za ruke, ali ne previše. Oblikujte pogaču i ispecite. Od ovog testa možete da pravite i kiflice, ali i domaće kore.
Autor: Z.L.