Razumevanje kako ishrana igra ulogu u zdravom starenju je od ključnog značaja. Prema Nacionalnom institutu za starenje, uravnotežena, zdrava ishrana za odrasle starije od 50 godina obezbeđuje adekvatne hranljive materije, vitamine i minerale za maksimiziranje funkcionisanja tela i mehanizama za samopopravku, navodi Invigor Medical.
Metabolizam se takođe prirodno usporava kako starimo, što znači da ono što je nekada bila „zdrava ishrana“ koja je omogućavala održavanje težine polako postaje previsok kalorijski unos za održavanje. Ovo su samo neki od problema koje pravilnom ishranom može rešiti:
- Održavanje gustine kostiju i snage mišića
- Promocija aktivnog metabolizma
- Energetska sigurnost
- Pomaže u očuvanju pamćenja i funkcije mozga
- Jačanje imunog sistema za održavanje opšteg zdravlja
- Smanjenje rizika od razvoja bolesti
- Očuvanje libida
Pozitivni efekti zdrave ishrane mogu se prevideti kada smo mlađi, jer mnogi od ovih problema ili simptoma izostaju.
Evo 5 namirnica koje treba izbegavati u 50-im godinama.
1. Prerađena hrana
Ove namirnice često sadrže mnogo natrijuma, dodatog šećera i nezdravih masti, što može povećati rizik od srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska i visokog holesterola.
2. Slatka pića
Pića poput gaziranih pića i zaslađenih čajeva mogu doprineti povećanju telesne težine i povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema.
3. Pržena hrana
Pržena hrana je bogata nezdravim mastima i kalorijama i može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Umesto toga, pokušajte da kuvate ili pečete hranu bez dodavanja masti.
4. Mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti
Punomasni mlečni proizvodi kao što su sir, puter i pavlaka su bogati zasićenim mastima, što može povećati rizik od srčanih oboljenja. Radije se odlučite za mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti.
5. Crveno meso
Iako crveno meso može biti dobar izvor proteina i gvožđa, previše ga povećava rizik od određenih vrsta raka, srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Umesto toga, razmislite o jedenju biljnih izvora proteina, kao što su pasulj, sočivo i tofu.
Autor: Dalibor Stankov