Ako pitate gurmane da vam odaberu najomiljenije jelo, mnogima će prvi izbor biti na pasulju.
Ovo je biljka koja se ne zna koliko dugo koristi kod nas, a i danas je jedna od najzastupljenijih. Najbolje je spremiti ga sa kolenicom ili kobasicom, a da li će biti čorbast ili prebranac, to je sve stvar izbora - nijedna verzija nije pogrešna.
Međutim, on sa sobom nosi i jedan "teret" - posle izvesnog vremena izaziva gasove, pa mnogima može da napravi dodatne probleme. Radujte se, jer postoji lek za to.
Caka je u dodavanju jabukovog sirćeta koji će razgraditi nevarljive šećere i tako pomoći u njegovom varenju.
Dakle, kada po preporuci celu noć pasulj odstoji u činiju sa vodom i potom počnete da ga kuvate, sa svim ostalim sastojcima, dodajte kašiku jabukovog sirćeta, mada ta količina zavisi i od šerpe sa pasuljem. Jako je važno da to ne uradite na samom početku kuvanja, piše "Better bean co", već ga pustite da se malo skuva i omekša. Najbolje je da to bude po prvom ključanju.
Autor: Zorica Lazarević