Žene koje dosta vremena provode u kuhinji znaju koliko znače trikovi koji mogu da olakšaju pripremu nekog jela i slično. Onim damama koje se često „upliću“ u pravljenje testa ovaj savet će biti zlata vredan.
Naime, ako često mesite testo kojem je potrebno vreme da odstoji neko vreme i da se podigne, onda mu dodajte namirnicu koju sigurno imate u kuhinji, a to je – krompir.
Kako ga tretirati?
Bitno je da pre nego što ga dodate testu, operete i skuvate posebno sa sve ljuskom. Sačekajte da se ohladi pa ga oljuštite, izrendajte, dodajte vrlo malo putera i zgnječite. Tek onda u njega dodajete sve sastojke za testo, dakle prvo njega „sređujete“ pa tek onda sve ostalo.
Šta krompir doprinosi testu?
Idealan je sastojak hleba u koji ide kvasac jer pomaže da se dobije hrskava i zlatna kora zbog prirodnih šećera u sebi, a mekane sredine. Osim toga, deluje kao prirodni regenerator za testo omogućavajući kvascu lakše rukovanje i mešanje. Krompir upija dodatnu vlagu u fazi mešanja, stvarajući tako veoma glatko i savitljivo testo.
Hleb se onda peče ravnomerno, sa lepim mrvicama jer skrob u krompiru pomaže da se razvije prava struktura testa, piše „Potato goodness“.