AKTUELNO

Jesenji mod i raspoloženje

Jesen donosi neizbežne promene kako u prirodi tako i u raspoloženju. Osim prelepih zlatnih pejzaža, dolaze i promene u našem fizičkom i emocionalnom blagostanju, jer nas očekuju kraći dani i manje sunčane svetlosti. Promene u svetlu, temperaturi i dužini dana kao i prelazak na zimsko računanje vremena mogu uticati na naše mentalno zdravlje. Ovo se često naziva i sezonskim uticajem na raspoloženje ili sezonskim afektivnim poremećajem (SAD). U nastavku ćemo pokušati da vam približimo kako da prepoznate i upravljate potencijalnim izazovima tokom tranzicije iz letnjeg u jesenje godišnje doba.

Mentalno zdravlje i promena godišnjih doba

Promene u godišnjim dobima imaju dubok uticaj na našu psihu i emocije. Smanjenje dnevne svetlosti tokom jesenjih dana može poremetiti naš biološki sat i uticati na proizvodnju hormona koji regulišu raspoloženje. Zbog toga nisu retki simptomi kao što su umor, stres, promene u raspoloženju, pa čak i blaga depresija. Razumevanje ovih promena je ključno za očuvanje našeg mentalnog zdravlja.

Jesenji mod i sezonski afektivni poremećaj (SAD)

Sezonski afektivni poremećaj (SAD) je posebna forma depresije koja se javlja u određenim delovima godine, obično tokom jeseni i zime. Ljudi koji su osetljivi na promene u svetlu, temperature i dužini dana mogu iskusiti promene u svom mentalnom zdravlju u hladnijem delu godine. Simptomi SAD-a uključuju promene u apetitu, spavanju i energiji. Nedostatak prirodne svetlosti tokom ovog perioda igra ključnu ulogu u manifestaciji ovog poremećaja. Svetlosna terapija, uz konsultaciju sa stručnjakom, može biti jedan od efikasnih načina ublažavanja simptoma sezonskog afektivnog poremećaja.

Društvena podrška tokom jeseni

Društvena podrška je važan činilac za očuvanje mentalnog zdravlja tokom jeseni. Ostanite u kontaktu sa prijateljima i porodicom, jer povezanost sa voljenima može značajno olakšati emocionalne izazove. Razgovarajte o svojim osećanjima i podelite svoju podršku sa drugima. Ako primetite da neko iz vašeg okruženja prolazi kroz sličan period, ponudite razumevanje i podršku.

Fizička aktivnost kao zaštita od jesenje depresije

Fizička aktivnost je moćan alat za očuvanje mentalnog zdravlja tokom jeseni. Vežbanje oslobađa endorfine, prirodne "srećnike" koji podižu raspoloženje i smanjuju stres. Jesenje šetnje su izuzetno korisne, omogućavajući vam da se opustite i napunite pozitivnom energijom. Vežbanje takođe poboljšava cirkulaciju i dovodi više kiseonika do vašeg tela, čineći vas otpornijim na sezonske promene.

Planiranje svakodnevnih aktivnosti za bolje mentalno zdravlje

Planiranje je ključ uspešnog suočavanja sa jesenjim izazovima. Postavljanje ciljeva i strukturiranje svakodnevnih aktivnosti može vam pomoći da se fokusirate i ostanete motivisane. Neka vaši ciljevi budu realni i dostižni. Aktivnosti kao što su kućni projekti, učenje novih veština ili bavljenje omiljenim hobijem mogu vam pomoći da se osećate pozitivno i inspirisano tokom jeseni.

Ispravna ishrana i emocionalno blagostanje

Ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju vašeg mentalnog zdravlja tokom jeseni. Unos hrane bogate hranljivim sastojcima može vam pomoći da se osećate energičnije i izbegnete sezonske promene raspoloženja. Evo nekoliko konkretnih namirnica koje bi trebalo uključiti u svoju ishranu:

Tamna čokolada. Osim što može pružiti trenutno zadovoljstvo, tamna čokolada sadrži flavonoide koji mogu poboljšati raspoloženje. Potrudite se da izaberete čokoladu sa visokim procentom kakaa.

Orasi. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje su povezane sa poboljšanjem mentalnog zdravlja. Takođe, orasi su dobar izvor magnezijuma, minerala koji može smanjiti anksioznost.

Citrusno voće. Pomorandže, mandarine, i drugi agrumi su bogati vitaminom C, koji može pomoći u borbi protiv stresa i poboljšati vaš imunološki sistem.

Banane. Banane su izvor vitamina B6, koji igra ključnu ulogu u proizvodnji serotonina, hormona koji utiče na raspoloženje.

Losos. Ovaj riblji izvor omega-3 masnih kiselina može poboljšati koncentraciju, smanjiti stres i anksioznost.

Zeleno lisnato povrće. Spanać, kelj, i druge zelene namirnice sadrže folnu kiselinu, koja može poboljšati raspoloženje i smanjiti rizik od depresije.

Što se tiče vitamina, tokom jeseni je važno obezbediti dovoljan unos vitamina D, jer je sunčeva svetlost ograničena usled skraćivanja dana i prelaska na zimsko računanje vremena. Vitamin D je važan za regulaciju raspoloženja i imunološki sistem. Iako ga možete dobiti iz sunčeve svetlosti, suplementacija može biti neophodna tokom zimskih meseci. Takođe, vitamini B-kompleksa, posebno vitamin B6 i B12, igraju ključnu ulogu u održavanju mentalnog zdravlja.

Pored ovih konkretnih namirnica i vitamina, važno je održavati uravnoteženu ishranu i unositi dovoljno tečnosti kako biste održali svoje telo zdravim i energičnim tokom jeseni.

Jesenji mod i Tensilen

Promene u raspoloženju sa dolaskom jeseni, anksioznost, depresija i poteškoće u funkcionisanju kao što su umor, iscrpljenost, nedostatak energije, javlja se usled smanjenja nivoa važnih neurotransmitera serotonina, noradrenalina i dopamina koji su odgovorni za regulaciju raspoloženja i pravilno psihičko funkcionisanje. SAM-e iz Tensilen® kapsula je prirodni molekul koji svojim specifičnim sastavom pomaže proizvodnju navedenih neurotransmitera. SAM-e može pomoći u tretmanu blagih oblika depresije i tegoba kao što su umor, iscrpljenost, pad raspoloženja, nedostatak energije i koncentracije, nervoza i napetost.

Jesen sa sobom donosi izazove i promene, ali sa pravim znanjem i pristupom, možete očuvati svoje mentalno zdravlje i uživati u ovom godišnjem dobu. Zato poradite na svojim neurotransmiterima kako biste ublažili simptome jesenje depresije i prebacili se na pozitivan mod.

Autor: pink.rs