Prednost uvek dajemo domaćem pecivu u odnosu na kupovno.
Sastojci:
* 600 g brašna * 30 g kvasca * 13 g soli * 150 g jogurta * 50 ml ulja * 150 ml mleka * 150 ml vode * susam
Priprema:
1. Vodu i mleko zagrejati, dodati kvasac.
2. Kad nadođe, u to dodati brašno, so, jogurt i ulje, pa umesiti testo i ostaviti ga na toplom da naraste.
3. Pripremiti pleh obložen papirom za pečenje.
4. Testo izručiti na pobrašnjenu površinu, podeliti ga na četiri dela i oblikovati lepinje tako da ih dlanom malo pritisnete. Drškom kašike izbosti da se dobiju rupe na lepinjama i ostaviti ih da miruju još dvadesetak minuta.
5. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni Celzijusa.
6. Lepinje premazati mlekom, posuti ih susamom i staviti ih da se peku 15-20 minuta dok fino ne porumene.
7. Pečene lepinje prekriti folijom ili kuhinjskom krpom da malo omekšaju, ne previše, nekih pet minuta.
Autor: Marija Radić