AKTUELNO

Aktuelna potpredsednica SAD Kamala Haris donela je demokratama najveću prednost u odnosu na bivšeg predsednika Donalda Trampa u poslednjih godinu dana!

Najnovija anketa Morning Consulta o predsedničkim izborima u novembru pokazala je da Haris vodi ispred Trampa s 48 prema 44 posto među registrovanim glasačima širom zemlje. Kompanija, koja je specijalizovana za onlajn istraživanja, navodi da je anketa sprovedena između 2. i 4. avgusta i da se temelji na odgovorima 11.265 birača.

- Prednost od 4 boda je rekordno visoka razlika u njenu korist i najveća prednost predsedničkog kandidata demokrata u odnosu na Trampa u gotovo godinu dana - navodi Morning Consult.

Kamala Haris takođe vodi ispred Trampa za 5 bodova među nezavisnim glasačima (42 prema 37 posto) u anketi od ponedeljka i pobedila je bivšeg predsednika za 9 bodova među mladim biračima između 18 i 34 godine (49 prema 40). Anketa ima marginu greške od 1 postotnog boda.

Međutim, treba imati na umu da se američki predsednik bira preko elektora u saveznim državama, a ne ukupnim zbirom svih glasova u celoj zemlji. Tako će, kao i na izborima 2016. i 2020. godine, ključne biti savezne države koje nisu predominantno demokratske ili republikanske.

Tu se ističu Mičigen, Viskonsin i Pensilvanija i prema anketama u tim državama Haris i Tramp su gotovo izjednačeni.

Autor: Dubravka Bošković