Dolaze hladni dani tokom kojih će se mnogi zagrejati uz šoljicu toplog čaja. Međutim, farmaceutkinja i nutricionista Debora Grejson upozorava da ovaj topli napitak nikako ne treba uzimati sa određenim namirnicama.
Ona kaže da crveno meso i zeleno povrće mogu povećati šanse za razvoj ozbiljnog nedostatka hranljivih materija ako se konzumiraju uz šoljicu čaja.
„Ako pijete čaj uz obrok, mogli biste postati anemični“, rekla je Grejson za Miror. Ona je dodala da su žene sa menstruacijom posebno izložene riziku od anemije.
Istraživanja pokazuju da čaj i kafa sadrže hemikalije koje blokiraju apsorpciju gvožđa, uključujući polifenole koji mogu pomoći u sprečavanju upale. Polifenoli se takođe nalaze, u mnogo manjim količinama, u voću i povrću.
Anemija može dovesti do simptoma kao što su jak umor, gubitak kose i ponavljajuće infekcije.
Grejson napominje da ljudi treba da izbegavaju da piju previše tečnosti uz obroke ako žele da dobiju težinu ili mišićnu masu.
„Prisustvo tečnosti u stomaku zapravo može smanjiti količinu hrane koju možete da jedete. Dakle, ako imate loš apetit, smanjeni unos tečnosti može vam pomoći da jedete normalniju količinu hrane.“
Ekspertkinja je dodala da bi salate poput rukole i cikorije mogle biti dobar izbor jer „stimulišu proces varenja i mogu pomoći telu da se pripremi da u potpunosti svari hranu koju jedemo“.
Autor: Aleksandra Aras