AKTUELNO

Svaki će vam nutricionista reći da je zeleno lisnato povrće među najzdravijim namirnicama koje možete konzumirati, a jedno posebno ističu.

Radi se o spanaću, koji je odličan izvor hranjivih materija poput vitamina C i E, beta-karotena, mangana, cinka i selena koji štite organizam od brojnih bolesti povezanih s antioksidativnim stresom, a to je posebno važno za zdravlje krvnih sudova.

Spanać bi svakodnevno trebale konzumirati osobe koje boluju od osteoporoze, a zbog kalijuma i žene koje ulaze u menopauzu.

Osim toga, spanać podstiče probavu i rešava zatvor, pomaže kod mršavljenja, normalizuje nivo šećera u krvi, poboljšava rad mozga te je dobar izbor za anemične osobe.

Takođe ovaj zeleniš je najbolje povrće za one koji žele smršati, posebno ako se želimo rešiti svima nam mrskog sala na stomaku.

Naime, gubitak visceralne masti, koja se nalazi oko trbušnih organa, zahteva promenu načina života i prehrambenih navika, pa je zato potrebno uključivanje više vlakana i proteina u ishranu, ograničavanje konzumacije trans masti i dodanog šećera, a neće vam odmoći ni redovno vežbanje.

Budući da spanać ima visok sadržaj vlakana i vrlo malo kalorija, njih samo 23 na 100 grama, kao i puno proteina, sve to će vam itekako pomoći da se osećate sitima, a potstaćiće i probavu, a sprečiće prejedanje.