AKTUELNO

Mekano i ukusno kao duša – jednostavan trik za savršeno testo, kao iz napolitanskih picerija.

Zamislite testo koje ne samo da je ukusno već može stajati u frižideru čak do sedam dana, samo uz mali trik – držite ga u kesi! Ovo „ludo testo“ može biti toliko živahno da će jednostavno pokušati „pobegnuti“ iz kese, pa ga tada jednostavno prepolovite i stavite u drugu kesu.

A kada vam zatreba neka brza poslastica poput kiflica, uštipaka, pica ili krofnica, samo otvorite vrata frižidera i izvadite onoliko testa koliko vam je potrebno. Ostavite ga da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi, a zatim ga razvucite na pobrašnjenoj površini.

Priprema:

U posudu sipajte toplo mleko (500 ml), pa dodajte kvasac (42 g) i šećer (1 ravnu kašiku) i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Zatim pokrijte i ostavite 10 minuta da se aktivira. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno (oko 1 kg, možda malo više), prašak za pecivo (1/2 kašičice) i so (1 kašičica), pa sipajte ulje (50 ml) i jogurt (200 ml), a onda dodajte 2 jajeta. Sjedinite smesu, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite testo. Nauljite ga, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih sat vremena. Možete odmah da ga koristite, a možete i da ga čuvate u frižideru. Ako se odlučite za opciju da ga čuvate u frižideru obavezno ga stavite u kesu koju ćete zatvoriti.

Autor: Aleksandra Aras