AKTUELNO

Roditelji male dece su često u neprijatnoj situaciji jer ne znaju kako da na adekvatan način odgovore na pitanje svojih mališana. Kako se postaviti u ovakvoj situaciji i deci odgovoriti na sva škakljiva pitanja, a posebno na pitanja u vezi seksa?

Akademik prof. dr Mira Sovilj kaže da je u korenu reči "seks" - odnos polova i kada se vratimo tom primarnom značenju, onda nijedan roditelj ne bi mogao da bude zbunjen.

Vaspitanje započinjemo, kako ističe, uređenjem odnosa između muškog i ženskog pola, dečaka i devojčica. Od malena se dete uči poštovanju, prijateljstvu, odanosti, ljubavi, a još unutar porodice uči se da svako biće zavređuje ljubav i da smo svi zajdno na ovoj planeti.

Foto: TV Pink

- Prvi momenat kada počinjemo da razmišljamo o vaspitanju deteta, javlja se dok je dete još u majčinoj utrobi. Tada i mi učimo da budemo dobri roditelji i da je saradnja između polova nešto što održava život. Pri takvom vaspitanju žena nema nedoumica da li da rađa - kaže Sovilj za "Novo jutro".

Ona dodaje da se u vrtiću uči poštovanje drugog pola i vaspitanje takvih emocija prethode činu koji je pogrešno nazvan "seksualno vaspitanje", gde se misli na vođenje ljubavi.

Foto: TV Pink

Odgovorajući na pitanje šta reći detetu kada zapita "šta je to seks", psihofiziolog i prenatalni psiholog Svetlana Knežević, predlaže da se detetu odgovori pitanjem "šta ti misliš" kako bi roditelj "znao čime raspolaže".

- Za roditelje je to tabu tema i kada odgovore detetu sa "šta ti misliš" važno je da se roditelj ne smeje, jer će to kod deteta stvoriti osećaj stida i nikada više neće pitati. A kada dete odgovori, znaćete na kom nivou razmišlja, koje zablude ima i moći ćete da mu približite temu - kaže Knežević.

Foto: TV Pink

Novinar Darko Panović, otac troje dece, kaže da je neminovno da se ovakvo pitanje postavi kad-tad i sa svakim detetom je imao različite situacije.

- Sa decom treba mnogo razgovarati i to razgovarati kao sa odraslim ljudima - kaže Panović, prisećajući se kada ga je sin prvi put pitao šta je prezervativ.

- Odgovarao sam mu u kolima, dok je on sedeo pozadi, tako da smo izbegli tet-a-tet razgovor - kaže Panović.

Foto: TV Pink

Knežević kaže da deca smatraju da su njihovi roditelji "aseksualni" odnosno ne upuštaju se u seksualne odnose.

- Roditelji su dužni da detetu objasne da ih nisu donele rode, već su ih rodile majke, i deca prilikom odrastanja stiču nove pakete znanja, na šta roditelji moraju da se pripreme - kaže Sovilj.

#Novo jutro

#Seks

#deca

'