AKTUELNO

Kremast fil, slatko-kiselo voće i korica sa komadićima keksa.

Ukus čizkejka ne zavisi samo od sastojaka koje vidimo, već i od onih koje dodajemo u njegovu pripremu.

Ovo je recept koji će vas oduševiti, a koji se vrlo lako prati. Samo jedan sastojak podiže ovu poslasticu na sledeći nivo.

Sastojci za čizkejk:

-300 g keksa

-150 g margarina

-150 g šećera u prahu

-2 čaše gaziranog soka od pomorandže

Za fil:

-300 ml slatke pavlake

-100 g šećera u prahu

-500 g krem sira

-150 g kisele pavlake

-1 kesica želatina

-50 ml vode

-3 reda bele čokolade, otopljene

Za preliv:

-300 g šumskog voća
-200 ml vode

-4 kašika šećera

-1 kesica želatina

Priprema čizkejka:

Keks izlomite tako da imate i sitnije i veće komadiće.

Mikserom umutite margarin sa šećerom u prahu.

Dodajte keksu, pa dolijte sok i umesite dok ne upije. Ako primetite da su mrvice suve, dolijte još malo soka.

Stavite u posudu u kojoj će biti čizkejk i lepo rasporedite keks. Ostavite u frižideru dok ne bude vreme za fil.

Uključite krem sir da se muti i dosipajte šećer. Posebno umutite slatku pavlaku i dodajte je.

Izmešajte kesicu želatina sa malo vode i ostavite desetak minuta da se aktivira želatin.

Otopite belu čokoladu i dodajte u mikser kad počne da se hladi.

Želatin rastopite na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Uzmite dve-tri kašike fila i sipajte u rastopljen želatin, izmešajte, pa tek onda dodajte u fil i dobro promešajte.

Fil sipajte preko kore i lagano premažite da nigde ne ostanu rupice.

U šerpu stavite maline, vodu i šećer. Mešajte 10 minuta na tihoj vatri dok se ne pojavi pena koju morate da sklonite. Dok se preliv kuva, rastopite želatin kao i za beli fil i lagano ga umešajte u voće.

Ostavite da se prohladi desetak minuta, pa ga sipajte preko belog fila.

Rasporedite i brzo ubacite u frižider da se ne pomeša vruće voće sa belim filom.

Prijatno!

Autor: Iva Besarabić