Kremast fil, slatko-kiselo voće i korica sa komadićima keksa.
Ukus čizkejka ne zavisi samo od sastojaka koje vidimo, već i od onih koje dodajemo u njegovu pripremu.
Ovo je recept koji će vas oduševiti, a koji se vrlo lako prati. Samo jedan sastojak podiže ovu poslasticu na sledeći nivo.
Sastojci za čizkejk:
-300 g keksa
-150 g margarina
-150 g šećera u prahu
-2 čaše gaziranog soka od pomorandže
Za fil:
-300 ml slatke pavlake
-100 g šećera u prahu
-500 g krem sira
-150 g kisele pavlake
-1 kesica želatina
-50 ml vode
-3 reda bele čokolade, otopljene
Za preliv:
-300 g šumskog voća
-200 ml vode
-4 kašika šećera
-1 kesica želatina
Priprema čizkejka:
Keks izlomite tako da imate i sitnije i veće komadiće.
Mikserom umutite margarin sa šećerom u prahu.
Dodajte keksu, pa dolijte sok i umesite dok ne upije. Ako primetite da su mrvice suve, dolijte još malo soka.
Stavite u posudu u kojoj će biti čizkejk i lepo rasporedite keks. Ostavite u frižideru dok ne bude vreme za fil.
Uključite krem sir da se muti i dosipajte šećer. Posebno umutite slatku pavlaku i dodajte je.
Izmešajte kesicu želatina sa malo vode i ostavite desetak minuta da se aktivira želatin.
Otopite belu čokoladu i dodajte u mikser kad počne da se hladi.
Želatin rastopite na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Uzmite dve-tri kašike fila i sipajte u rastopljen želatin, izmešajte, pa tek onda dodajte u fil i dobro promešajte.
Fil sipajte preko kore i lagano premažite da nigde ne ostanu rupice.
U šerpu stavite maline, vodu i šećer. Mešajte 10 minuta na tihoj vatri dok se ne pojavi pena koju morate da sklonite. Dok se preliv kuva, rastopite želatin kao i za beli fil i lagano ga umešajte u voće.
Ostavite da se prohladi desetak minuta, pa ga sipajte preko belog fila.
Rasporedite i brzo ubacite u frižider da se ne pomeša vruće voće sa belim filom.
Prijatno!
Autor: Iva Besarabić