Starost i povrede su stvari van naše kontrole koje mogu igrati ulogu u zdravlju zglobova. Međutim, na ishranu itekako imamo uticaj.
„Ishrana može igrati značajnu ulogu u poboljšanju zdravlja zglobova. Mnogi moji pacijenti primetili su značajno poboljšanje upale nakon što su promenili neke navike i počeli da se zdravije hrane“, kaže reumatolog Džejms Topilou.
Kako dr Topilou pojašnjava za Parade, prekomerna težina dodatno opterećuje zglobove, povećavajući rizik od boli i oštećenja. Smatra da je zato važno obratiti pažnju na prvi obrok u danu.
On konzumira kombinaciju grčkog jogurta, bobičastog voća, čia semenki i naseckanih oraha.
„Bogat omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i vlaknima, ovaj doručak pomaže da se smanji upala i podržava zdravlje hrskavice“, ističe.
Jedno istraživanje iz 2019. na gotovo 1500 pacijenata s reumatoidnim artritisom otkrilo je da su oni koji su uzimali dodatke omega-3 masti prijavili manje bolova i oticanja zglobova. Druga studija, objavljena 2020, pokazala je da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprečavanju ili smanjenju rizika od razvoja artritisa i pomoći u lečenju reumatoidnog artritisa, prenosi Index.hr.
Bobičasto voće je dobar izvor vlakana, koja mogu pomoći u smanjenju upale, a to može usporiti napredovanje reumatoidnog artritisa. Osim toga, grčki jogurt obiluje kalcijumom koji pomaže u jačanju kostiju i hrskavice, ključnih za zdrave zglobove.
Dr Topilou preporučuje i protivupalni smuti. U njega idu spanać, banana, bademovo mleko, kurkuma, đumbir i merica proteinskog praha. Možete pojesti i zobenu kašu ili tostirani hleb od celovitih žitarica s avokadom, dimljenim lososom i čeri paradajzom.
Ako preferirate voće, kombinacija papaje, manga, ananasa, kokosovih pahuljica i meda takođe je odlična za smanjenje boli i ukočenosti zglobova.
Autor: Dalibor Stankov