AKTUELNO

Smrt je po zdravlje, evo kako možete da ga izbegnete!

Dokumentovani su sve češći slučajevi hroničnih bolova u vratu zbog stalnog gledanja u mobilne telefone i računare. Prema najnovijim istraživanjima, ovaj problem može uzrokovati bolove koji su slični nošenju tereta od 27 kilograma na leđima.

Dr. Branko M. Vujković objašnjava da se svi klinički problemi s napetostima i bolom u vratu nazivaju cervikalni sindrom. Glavni uzroci su dugotrajno opterećenje i neprirodni položaji tokom rada, koji mogu dovesti do ozbiljnih promena i oštećenja vrata.

Jedan od najčešćih uzroka ovih problema je nepravilno držanje pri gledanju u mobilne telefone, tablete i laptope. Ova neprirodna pozicija može dovesti do grčeva i lošeg dotoka krvi u vratne mišiće.

Dr. Vujković upozorava da dugotrajno savijanje vrata može dovesti do značajnih funkcionalnih i anatomski promena u vratu.

Pored estetskih problema kao što su bore na vratu, ozbiljnije posledice mogu uključivati glavobolje, cervikalnu radikulopatiju i cervikalnu herniju diska. Ove posledice mogu uzrokovati slabost mišića, peckanje i druge neugodne simptome.

Da biste smanjili ove probleme, važno je prilagoditi visinu ekrana vašeg mobilnog uređaja ili računara tako da bude u visini očiju. Takođe, preporučuje se redovno vežbanje za jačanje mišića vrata i prevenciju napetosti.

Za detaljnije informacije o ergonomiji i vežbama, obratite se svom fizioterapeutu kako biste preduzeli sve potrebne korake za očuvanje zdravlja vašeg vrata.

Autor: Dalibor Stankov