AKTUELNO

Svi znamo koliko je stresno čekanje na pokretnoj traci za prtljag, dok s nestrpljenjem iščekujemo da se naš kofer pojavi među morem sličnih. Jedan od najvećih putničkih strahova je gubitak prtljaga, ali jeste li znali da boja vašeg kofera može igrati značajnu ulogu u tome? Izbor prave boje kofera može biti ključni faktor koji će vam pomoći da brzo prepoznate svoj prtljag i smanjite rizik od njegovog gubitka.

Problemi sa tamnim koferima

Većina ljudi bira kofer u tamnim bojama, kao što su crna, tamnoplava ili siva, jer se manje vide oštećenja i prljavština. Međutim, upravo te boje otežavaju prepoznavanje prtljaga na pokretnoj traci, što povećava šanse da ga neko greškom uzme ili da se zagubi.

Ryanair, poznata irska niskotarifna avio-kompanija, savetuje putnike da izbegavaju tamne boje kofera i da biraju svetlije, upadljive nijanse kako bi lakše prepoznali svoj prtljag. Dodatak šarenih etiketa ili traka može takođe pomoći u razlikovanju vašeg kofera, posebno ako je već u jednoj od uobičajenih tamnih boja.

Kako boje mogu sprečiti gubitak

Phil Dengler, suosnivač turističkog sajta The Vacationer, ističe važnost razlikovanja vašeg prtljaga od ostalih. Preporučuje korišćenje kofera u bojama kao što su bež, bela, crvena, plava, roze ili zelena.

Ove boje nisu samo estetski privlačne, već su i lako uočljive. Zahvaljujući njima, brže ćete primetiti svoj kofer na pokretnoj traci, a ukoliko dođe do gubitka, avio-kompanijama će biti lakše da pronađu vaš prtljag.

Foto: Pixabay.com

Saveti za izbor kofera

Izbegavajte tamne boje: Crni, teget i sivi koferi su uobičajeni, ali mogu otežati pronalaženje vašeg prtljaga.

Odaberite svetlije boje: Bež, bela, ili svetlije nijanse kao što su roze i plava, ističu se i lakše se prepoznaju.

Koristite dodatke: Dodajte šarene etikete, trake ili nalepnice na svoj kofer kako biste ga dodatno personalizovali.

Prilagodite kofer: Ako vam se dopada određeni tamni kofer, dodajte na njega neki upečatljiv detalj ili nalepnicu koja će ga razlikovati od ostalih.

Zašto je boja važna?

Boja vašeg kofera može igrati ključnu ulogu u smanjenju stresa prilikom putovanja. Razmislite o ovome: dolazite umorni nakon dugog leta, sve što želite je da pokupite svoj prtljag i krenete kući. S obzirom na more sličnih tamnih kofera, svetliji i prepoznatljiviji prtljag će vam uštedeti vreme i umanjiti frustracije.

Osim toga, sa sve većim brojem putnika, koferi koji se ističu olakšavaju posao i osoblju avio-kompanija ukoliko vaš prtljag slučajno bude pogrešno usmeren.

Kad sledeći put budete birali prtljag, setite se da boja zaista može napraviti razliku. Ne samo da ćete lakše pronaći svoj kofer na pokretnoj traci, već ćete i smanjiti šanse za gubitak.

Odaberite boju koja se ističe, dodajte personalizovane dodatke, i uživajte u putovanju bez briga!

Autor: Jovana Nerić