AKTUELNO

Nova istraživanja otkrivaju zapanjujuće činjenice o tome kako voće može igrati ključnu ulogu u smanjenju rizika od depresije. I dok smo oduvek znali da je voće dobro za naše telo, sada se pokazuje da može biti i ključno za naše mentalno zdravlje!

Studija objavljena u Journal of Nutrition, Health & Aging pokazuje da konzumiranje voća tokom srednjeg doba može značajno smanjiti rizik od depresije u kasnijim godinama života.

Istraživači su pratili skoro 14.000 ljudi tokom dve decenije i otkrili da oni koji jedu najmanje tri porcije voća dnevno imaju čak 21 odsto manji rizik od razvoja depresije povezan sa starenjem!

Voće za poboljšanje vašeg raspoloženja

Ovo otkriće nije samo korisno za vaše telo, već i za vašu dušu. Istraživači su istakli nekoliko vrsta voća koje su posebno efikasne u smanjenju rizika od depresije:

- pomorandža

- mandarina

- banana

- papaja

- lubenica

- jabuke

- dinja

Dakle, sledeći put kada posegnete za užinom, setite se da bi vas komad voća mogao držati dalje od neraspoloženja koje može da preraste u depresiju!

Tajno oružje protiv depresije

Voće je bogato antioksidantima i antiinflamatornim jedinjenjima, kao što su karotenoidi, flavonoidi i vitamin C. Ova jedinjenja pomažu telu da se bori protiv stresa i upala, što može igrati ključnu ulogu u smanjenju simptoma depresije.

Dijetetičarka Džesika Kording ističe da visok unos voća može učiniti vaše telo otpornijim na svakodnevne izazove i poboljšati vaše mentalno zdravlje.

Osi voća uravnotežena ishrana i vežbanje mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja i opšteg fizičkog i mentalnog zdravlja, ali mnogi drugi faktori igraju važnu ulogu u zadovoljstvu životom, na primer, povezivanje sa zajednicom i porodicom, dovršavanje smislenog posla i bavljenje hobijima.

Ultraprerađena hrana povezana s depresijom

Dok voće pomaže u smanjenju rizika od depresije, ultraprerađena hrana može imati potpuno suprotan efekat. Studija objavljena u JAMA Network Open pokazala je da oni koji konzumiraju pretežno ultraobrađenu hranu imaju čak 50 odsto veći rizik od depresije!

Dakle, ukoliko ste neraspoloženi, možda je sad pravo vreme da izbacite tu brzu hranu sa menija i zamenite je svežim voćem.

Autor: Jovana Nerić