AKTUELNO

Dragulj španske kuhinje ne zahteva preveliku kulinarsku veštinu, a jedno je najpopularnijih letnjih jela.

3-4 zrela paradajza srednje veličine1 zelena paprika1 mali krastavac1/4 glavice crnog luka (ili više, po želji)2 čena belog luka1 kriška starog hleba2 kašike sirćeta100 ml maslinovog uljaso, biber po ukusu1/2 kašičite sitno seckane ljute paprikehladna voda po potrebi

Za serviranje:

sitno seckan paradajz, krastavac, prepečen hleb (po vašem ukusu)

Priprema

Paradajz, luk, beli luk i krastavac oljuštite, a papriku operite.

U blender stavite krišku starog hleba izlomljenu na komade, nalijte malo vode da se hleb blago natopi, dodajte maslinovo ulje i sirće, pa dodajte crni i beli luk. Izblendajte da dobijete pastu. Zatim, dodajte krastavac kojem ste uklonili semenke, papriku i paradajz isečene na komade i blendajte dok se sve ne sjedini.

Po potrebi dodajte vodu da dobijete gustinu supe koja vam prija i odgovara. Začinite solju, biberom i ljutom paprikom po ukusu.

Supu ohladite u frižideru pre služenja. Možete joj dodati i neku kocku leda, kako biste ubrzali hlađenje. Servirajte supu uz dodatak sitno seckanog povrća ili komadiće prepečenog hleba.

Autor: Dalibor Stankov