Nikola Tesla bio je poznat po svojim neobičnim prehrambenim navikama, a jedno od njegovih omiljenih jela bilo je bogato silnim vitaminima.
Mi vam danas otkrivamo recept za jednostavnu, ali hranjiva supa od povrća koja je odražavala Teslinu sklonost ka zdravoj i laganoj ishrani.
Sastojci:
1 veliki crni luk, sitno iseckan
2 češnja belog luka, sitno iseckana
2 šargarepe, iseckane na kolutiće
2 stabljike celera, iseckana na kolutiće
1 srednji krompir, iseckan na kockice
1 tikvica, iseckana na kockice
1 paprika, iseckana na kockice
1 šolja karfiola, podeljena na manje cvetiće
1 šolja brokolija, podeljena na manje cvetiće
1 konzerva (400 g) pasiranog paradajza
1 litar supe od povrća
2 lovorova lista
1 čajna kašičica timijana
1 čajna kašičica origana
So i biber, po ukusu
Maslinovo ulje, za prženje
Svež peršin, iseckan (za ukrašavanje)
U velikom loncu zagrejte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani crni luk i beli luk pa ih dinastajte dok ne postanu prozirni, oko 5 minuta.
Dodajte šargarepu, celer, krompir, tikvicu i papriku. Dinastajte povrće oko 10 minuta, povremeno mešajući.
Zatim ubacite karfiol i brokoli i nastavite da dinstate sve još nekoliko minuta. Ulijte paradajz i supu od povrća u lonac. Dodajte lovorove listove, timijan i origano. Dobro promešajte. Ostavite supu da se kuva do vrenja, zatim smanjite vatru i ostavite da lagano krčka dok povrće ne omekša, otprilike 20-25 minuta.
Posolite i začinite po ukusu. Uklonite lovorove listove pre posluživanja. Poslužite toplu supu, ukrašenu iseckanim svežim peršunom.
Autor: Dubravka Bošković