AKTUELNO

Za ovakvu pripremu mlevenog paradajza ne treba vam ni mnogo sudova ni mnogo sastojaka, a nećete bespotrebno uključivati šporet i prljati kuhinju.

Pored soka od paradajza koji je nezaobilazan u srpskoj kuhinji, domaćice u sezoni ovog povrća obavezno ostavljaju i domaći mleveni paradajz za zimnicu.

Svaka ima svoj recept, a mi vam prenosimo način pripreme mlevenog paradajza koji će opstati do dve godine.

Sastojci:

10 kg paradajza
5 ravnih supenih kašika soli
kesica vinobrana
2 vezice peršunovog lišća

Priprema:

Operite paradajz, očistite deo oko peteljki, pa plodove krupno isecite i sameljite na mašini za meso. Prilikom mlevenja koristite najkrupnije sito, da se paradajz ne bi pretvorio u sok.

Samleven paradajz sipajte u veliku šerpu, dodajte mu so, vinobran i peršunovo lišće koje ste prethodno iseckali. Sve dobro promešajte velikom drvenom varjačom i ostavite da odstoji barem dva sata.

Još jednom dobro promešajte paradajz, pa ga sipajte u tegle ili staklene flaše sa širokim otvorom, hermetički zatvorite i čuvajte na hladnom mestu.

Ukoliko volite ljutkast ukus, zajedno sa paradajzom sameljite i nekoliko ljutih papričica.

Autor: Dalibor Stankov