Tokom letnjeg perioda uglavnom se hranimo voćem i povrćem, a posebno se uželimo onog sezonskog, kao što su breskve. Sočno i slatko, ovo koštunjavo voće vrlo često zna i da propadne ako ga ne skladištimo kako treba.
Prema stručnjacima iz Lane Southern Orchards, postoji najbolje mesto za držanje bresaka.
Pre nego što ih stavite u fioku od frižidera, postoji bolji način od toga. Najbolje da ih držite na kuhinjskom pultu i to van direktne sunčeve svetlosti, odnosno nikako na prozorskom simsu i nemojte da ih stalno dodirujete. Sigurno je da će vas "povući" navika da ih držite u činiji na trpezarijskom stolu, ali je bolje da im date prostor za "disanje" kako biste sprečili da omekšaju i da se ubuđaju.
- Čuvanje svežih bresaka u frižideru usporava proces zrenja, ali takođe i smanjuje sadržaj šećera u samom voću. Za najbolji ukus, čuvajte ih na kuhinjskoj površini - rekla je Vendi Barton, direktor kompanije Lane.
Ona takođe kaže da ukoliko su vam breskve tvrde i nezrele, možete da ih stavite u papirnu kesu kako biste ubrzali proces zrenja. Dovoljno je da ih držite na pultu dan-dva, ali ne duže, piše "Southern living".
Moguće je i zamrzavanje
Ukoliko ste kupili veću količinu sa kojom ne znate šta da radite ili jednostavno hoćete da napravite zalihe za zimu, najbolje da ih oljuštite i isečete na kriške, pa tek onda spakujete u činiju.
Ukoliko vam je teško da skinete kožicu breskve, potopite je u ključalu vodu na nekoliko sekundi i kožica će se lako skinuti.
Pre nego što ih stavite u fioku od frižidera, postoji bolji način od toga. Najbolje da ih držite na kuhinjskom pultu i to van direktne sunčeve svetlosti, odnosno nikako na prozorskom simsu i nemojte da ih stalno dodirujete. Sigurno je da će vas "povući" navika da ih držite u činiji na trpezarijskom stolu, ali je bolje da im date prostor za "disanje" kako biste sprečili da omekšaju i da se ubuđaju.
- Čuvanje svežih bresaka u frižideru usporava proces zrenja, ali takođe i smanjuje sadržaj šećera u samom voću. Za najbolji ukus, čuvajte ih na kuhinjskoj površini - rekla je Vendi Barton, direktor kompanije Lane.
Ona takođe kaže da ukoliko su vam breskve tvrde i nezrele, možete da ih stavite u papirnu kesu kako biste ubrzali proces zrenja. Dovoljno je da ih držite na pultu dan-dva, ali ne duže, piše "Southern living".
Moguće je i zamrzavanje
Ukoliko ste kupili veću količinu sa kojom ne znate šta da radite ili jednostavno hoćete da napravite zalihe za zimu, najbolje da ih oljuštite i isečete na kriške, pa tek onda spakujete u činiju.
Ukoliko vam je teško da skinete kožicu breskve, potopite je u ključalu vodu na nekoliko sekundi i kožica će se lako skinuti.
Autor: Dubravka Bošković