AKTUELNO

Pogledajte šta doručkuju stogodišnjaci iz Kostarike

Dan Butner, istraživač posvećen proučavanju navika stogodišnjaka, proveo je poslednjih 20 godina istražujući njihov način ishrane.

U zabačenom delu Kostarike, u mestu Nikoja, otkrio je najzdraviji doručak na svetu.

Svakog jutra, grupa meštana budi se veoma rano kako bi pripremila specijalni doručak koji je postao predmet interesovanja brojnih istraživača.

Tradicionalna priprema

Pod krovovima od crvenih crepova, meštani Nikoje započinju svoj dan paljenjem vatre u glinenim pećima, pripremom začinjenog pasulja i mešanjem testa od kukuruznog brašna. Posebno je zanimljiv postupak oblikovanja kukuruznih tortilja, koje se prave ručno i peku na vrelom glinenom tanjiru.

– Žena odvoji komad testa veličine loptice za golf, stavi ga na papir za pečenje i formira savršeno okruglu pljeskavicu. Stavlja je na vreli glineni tanjir, gde se testo nadigne, a zatim ga savija u savršenu tortilju – ispričao je on.

– Na drugom kraju šporeta njih trojica pomešaju pasulj sa lukom, crvenom paprikom i lokalnim začinskim biljem. Pasulj se polako kuva oko sat vremena, a zatim pomeša sa pirinčem – dodao je Bitner.

Butner ističe da je ključ zdravstvenih prednosti ovog obroka u sastojcima koje koriste. Kukuruzne tortilje su bogate složenim ugljenim hidratima, a posebno je značajno to što pepeo razbija čelične zidove kukuruza, oslobađajući aminokiseline i čineći niacin dostupnim telu.

Takođe, crni pasulj koji se koristi u ovom jelu sadrži slične sastojke kao borovnice, te ima pozitivan uticaj na varenje, krvni pritisak i nivo insulina u krvi. Kombinacija pasulja i pirinča stvara kompletan protein, što doprinosi zdravom i dugom životu.

Cena i praktičnost

Interesantno je da je ukupna cena ovog doručka samo oko četiri evra, a može se pripremiti za celu nedelju, što ga čini ne samo zdravim, već i ekonomičnim izborom.

Autor: Snežana Milovanov