Ako vam je paradajz iz sendviča završio na beloj košulji ili ste se uflekali dok ste jeli pastu bolonjez, onda znate koliko mogu biti iritantne i uporne ove fleke.
Ono što ove fleke čini posebno otpornim na čišćenje je tanin koji se nalazi u semenkama.
Tanin je prirodna boja za tkaninu i zbog toga će smesa od paradajza, zapravo, obojiti vašu košulju. Drugi problem s mrljama od paradajza jeste što većina njih potiče od sosa od paradajza, a on sadrži ulje.
Dakle, sada više nemate posla samo s taninom u semenkama paradajza, već imate i masno ulje na svojoj tkanini.
Ipak, ne treba da očajavate jer i za ove fleke ima rešenja.
Prvo što treba da uradite je da oštrim nožem vrlo pažljivo sastružete semenke i pulpu paradajza, pa dobro isperite tkaninu hladnom vodom.
Zatim natopite deterdžentom za sudove i ostavite barem pola sata da stoji.
Operite tkaninu, a ako i dalje primećujete fleku, nanesite malo pene za brijanje i ponovo ostavite da stoji.
Ako baš ništa od ovoga nije pomoglo, poslednji način koji treba da probate, jeste mešavina pola kašičice deterdženta za sudove i jedne kašičice alkoholnog sirćeta.
Deterdžent za sudove, alkoholno sirće i soda bikarbona
Takođe, možete pokušati i sa sodom bikarbonom koja je odlična za većinu fleka.
Potrebni su vam:
Soda bikarbona, belo sirće, tečnost za pranje sudova, kašika, čist peškir, četkica za zube.
Uputstvo:
Za mrlje od paradajza koje ne sadrže ulje, možete preskočiti korak sa sodom bikarbonom.
Uzmite kašiku i skinite paradajz s odeće. Nikad ne trljajte mrlju jer ona može još dublje da uroni u tkaninu.
Za mrlje koje sadrže ulje, pomešajte sodu bikarbonu s dovoljno vode kako biste dobili gustu smesu.
Stavite smesu na mrlju. Iskoristite četkicu za zube i trljajte jedan minut i potom ostavite da odstoji do 30 minuta.
Isperite zadnju stranu prljavog mesta hladnom vodom. Ispirajte oko minut.
Ako je mrlja nestala, onda se ovde zaustavite, a ako nije onda preduzmite sledeći korak.
Stavite kapljicu deterdženta za suđe na mrlju i trljajte je prstima, sve dok mrlja ne postane vidljiva.
Operite odeću kao i obično.
Autor: Jovana Nerić