AKTUELNO

Ako ste do sitnih sati gledali serije ili ste naporno trenirali dan ranije, jasno je zašto ste se probudili umorni. Ali, ponekad razlozi mogu biti zdravstvene prirode

Nedostatak energije otežava našem telu normalno funkcionisanje, a Women's Health donosi listu od 5 mogućih razloga. Osim toga, i savete kako da se izborite.

PROBLEM SA ALERGIJAMA

Kijanje ili svrab očiju su simptomi alergije, ali postoje i oni poput smanjene energije i umora.

"Ako se ne leče, sezonske alergije mogu da prouzrokuju umor", kaže alergolog i imunolog dr Purvi Parik.

Zašto? Zato što se vaše telo bori kako da se odbrani od alergena, a za to mu treba dodatna energija.

"To važi bez bez obzira da li imate alergiju na spoljašnje alergene poput polena ili vas muče alergije na grinje. Umor može da prouzrokuju i lekovi protiv alergija poput antihistaminika", kaže dr Parik.

Kako pomoći sebi:

Ako se borite s umorom i svesni ste da imate alergiju, možda vam trenutna terapija ne pomaže.

"Razgovarajte s lekarom i proverite koja druga rešenja vam stoje na raspolaganju. Verovatno će vam preporučiti druge lekove. Dodatno, možete nabaviti pročišćivače vazduha koji će iz vašeg doma ukloniti alergene", savetuje dr Parik.

Foto: Unsplash.com

SEDELAČKI NAČIN ŽIVOTA

Ako preterate s vežbanjem kod kuće, rezultat može biti umor kao i kad ne vežbate uopšte.

"Ljudsko telo umara se od sedelačkog načina života jer telo izlazi iz forme i javlja se gubitak mišićne mase", kaže dr Sobija Kan.

Kad je reč o vežbanju, telo reaguje tako da ga morate koristiti ili gubite mišiće. Ako ne vežbate redovno, bićete umorniji nego da se krećete uprkos činjenici da ne trošite energiju dok sedite.

Kako sebi pomoći:

Rešenje je jednostavno - više kretanja. Preporuka je 150 minuta umerenog vežbanja nedeljno, uz dva ili više dana za aktivnosti koji jačaju mišiće. Kad počnete sa aktivnošću, biće vam lakše da prebrodite dan.

PREVIŠE UGLJENIH HIDRATA I ŠEĆERA

"Kad jedete namirnice bogate šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima poput belog hleba, testenine ili pekarskih proizvoda, skače nivo šećera u krvi" objasnila je.

Osećaćete se se odlično nakon konzumiranja, ali se na kraju možete osećati umorno.

"Ako preterujete sa šećerom i ugljenim hidratima, u telu se javlja insulinska rezistencija, tj telo ne koristi glukozu onoliko koliko bi trebalo. Zbog toga osećate umor", dodaje dr Kan.

Kako sebi pomoći:

"Smanjite unos šećera i ugljenih hidrata topkom dana", savetuje Kan.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje da dnevni unos šećera bude manji od 10 odsto ukupnog dnevnog kalorijskog unosa. To znači da ukoliko konzumirate 2.000 kalorija na dan, šećer ne bi trebalo da prelazi 200 kalorija.

"Kad jedete slatku hranu koja je puna ugljenih hidrata, pokušajte da balansirate obrok proteinima i mastima. Konkretno, na krekere dodajte maslac od oraha. Tako će smanjiti šanse da kasnije izgubite energiju" ističe Kan.

Foto: Unsplash.com

STRES

Stres nije povezan samo sa psihičkim tegobama, nego utiče i na fizičko zdravlje.

"Telo i um su usko povezani i u stalnoj su komunikaciji. Kad se menja vaše emotivno stanje, bez obzira je li reč o pozitivnoj ili negativnoj promeni, može d se javi i fizička manifestacija i promene", kaže psihijatar dr Monika Sivel.

Stres se na različite načine ispoljava na telu, u vidu i glavobolje, umora i problema sa želucem.Kako sebi da pomognete:

- Kad je reč o stresu, svakako morate rešiti osnovni problem - savetuje dr Sivel.

Neke vrste stresa nemoguće nije moguće izbeći, ali dr Sivel preporučuje 20 do 30 minuta vežbanja dnevno.

- To često podiže nivo energije kad ne možete sami da se nosite s posledicama stresa - kaže ona.

Ako to ne pomogne, obratite se stručnjaku za mentalno zdravlje koji će vam pomoći da se nositi s emocijama.

NE SPAVATE DOVOLJNO

Preporuka stručnjaka jeste spavanje između sedam i devet sati. Ako spavate manje od toga, može se javiti umor.

- Minimum od sedam sati je bitan za obnavljanje tela i odmor mozga. Problem je u tome što samo jedna noć lošeg spavanja može poremetiti cirkadijalni ritam i baciti vas nekoliko dana unazad - kaže dr Kan.

Kako sebi pomoći:

Rešenje je jednostavno - spavajte više. Ali, ponekad je to lakše reći nego učiniti. Najpre morate ustanoviti koji je uzrok manjka sna. Je li to stres, gledanje serija ili loša higijena spavanja? A zatim se morate pozabaviti uzrokom. Ako se borite s tim, porazgovarajte sa svojim lekarom o tome koje su vam opcije. Možda vam treba kognitivna bihevioralna terapija kako biste lečili nesanicu.

Autor: Pink.rs

#Umor