AKTUELNO

Posle venčanja i medenog meseca lako je upasti u bračnu rutinu. Pogotovo posle nekoliko godina, kada parove zaokupe deca i brojne aktivnosti jedva da imaju dovoljno vremena da spavaju, a kamoli da rade na svojoj vezi.

Ali ovo pitanje se odnosi na oboje. Da li sebe smatrate timom?

Evo pet načina da trenutno poboljšate svoj brak koristeći timski rad:

1. Zapamtite: u timu ne postoji "ja"

Ovo je koncept koji se lako zaboravi, posebno ako osećamo da se takmičimo sa svojim partnerom ili za ljubav, u karijeri ili za vreme. Napravite korak unazad i zapitajte se koje promene morate da napravite da biste bili sigurni da vi i vaš partner radite kao tim.

2. Jedan za sve

Ovo je zasnovano na kompromisu. Ponekad, kada smo u sukobu, proći će dani ili čak nedelje pre nego što postignemo dogovor o nekom pitanju. Jasno da obično održavamo svoju poziciju jer često smatramo da odustajanje od toga znači slabost, ali pogledajte sva dobra vremena koja ste izgubili sa svojim supružnikom dok ste bili toliko zauzeti zadržavanjem te pozicije. Ponekad je sukob neizbežan, ali može biti moćna stvar za vaš brak kada možete da stavite potrebe svog partnera ispred svojih.

3. Dvoje postižu više nego jedan

Neke od tih glavnih odluka koje treba da donesete kao tim trebalo bi da budu koliko ćete dece imati i kako ih odgajate, gde želite da živite, kako ćete se kretati u karijeri i kako ćete se nositi sa finansijama. Zajednički rad, a ne samo uvlačenje u ulogu, može učiniti vaš odnos kohezivnijim.

4. Timski rad čini da san funkcioniše

Vi i vaš partner imate ciljeve i težnje za vaš život i trebalo bi da ih imate. Zapamtite, bili ste pojedinac pre nego što ste se venčali. Ali koliko često niste podelili svoje snove sa supružnikom jer ste se plašili šta bi oni mogli reći? Imajte na umu da bi vaš supružnik mogao biti vaš najveći navijač, ali morate im reći šta mislite.

5. Snaga tima je u svakom članu, snaga svakog člana je u timu

Ovaj citat trenera Fila Džeksona ima veze sa iznošenjem najboljeg sebe za sto. Uvek pitam svoje klijente da li poznaju svoju ličnost i svoje supružnike. Od ključne je važnosti da razumete kako biste bili sigurni da ćete jedni druge staviti u najbolju poziciju da se istaknete. Možemo imati tendenciju da se preteramo i onda nemamo dovoljno energije da damo našoj vezi. Kada poznajemo ličnosti jedni drugih, možemo da vidimo gde je naš supružnik iscrpljen i da to ukažemo ili preuzmemo deo odgovornosti.

Većina nas ne preuzima tu odgovornost kada je u pitanju brak. Ono što je interesantno u vezi sa ovom studijom je da je većina nas verovatno bila u timu na ovaj ili onaj način. Od sportskih ekipa kao dece do sadašnjih radnih timova. Uvek smo se oslanjali na druge ljude da urade posao i pobede.

Zašto se timski rad ne sprovodi kada se venčamo?

Glavni razlog je naš pristup. Ne koristimo koncept tima kada su u pitanju naši odnosi. Obično se okupljamo jer ljudi sa kojima se venčavamo obično najbolje zadovoljavaju naše individualne potrebe, a ne da ćemo mi biti najbolji tim. Dakle, kada imamo sukob sa našim partnerom ili kada taj partner učini nešto previše štetno, lakše je promeniti partnera, piše Your Tango.