AKTUELNO

Iako se avio-kompanije trude da na svakakve kreativne načine osiguraju da putnici slušaju bezbednosne brifinge pre leta, mnogi od nas jednostavno ignorišu pravila. Evo šta kažu stručnjaci za bezbednost zašto je bitno da se slede uputstva koje objašnjava osoblje pre leta.

Zašto morate da imate uspravno sedište

Osoblje avio-kompanije traži od putnika da drže svoja sedišta uspravno za poletanje i sletanje, jer je to vreme kada ćete najverovatnije doživeti hitan slučaj sa malo vremena za pripremu. U slučaju prinudnog sletanja ili evakuacije, uspravno sedište pomaže ljudima iza vas da brzo ustanu sa svojih sedišta.

Slično tome, sklapanje vašeg stola s poslužavnikom pomaže da put bude čist za vas i druge putnike u vašem redu. To je takođe razlog zašto se od vas traži da stavite svoje stvari ispod sedišta ispred vas.

Zašto su svetla prigušena

U slučaju prinudnog sletanja, avion bi mogao da ostane u potpunom mraku. Svetla su prigušena da bi se pomoglo aklimatizaciji posade i putnika na slabo osvetljenje, što osigurava da će moći jasnije da vide i brzo evakuišu avion.

Zašto morate da podignete roletne

Razlozi za držanje prozora prohodnim pri poletanju i sletanju su manje očigledni, ali ne manje važni. Ove faze leta su najopasnije, a otvorene roletne omogućavaju stjuardesama i putnicima da odmah uoče sve probleme - kao što je požar u motoru - kako bi mogli da upozore pilotsku kabinu.

U slučaju hitne evakuacije, takođe podignuta roletna omogućava posadi da vidi da li je bezbedno koristiti izlaz i omogućava zaposlenima spolja da procene situaciju u kabini.

Povrh toga, omogućava vašim očima da se prilagode spoljašnjem svetlu, tako da možete bolje da vidite tokom evakuacije.

Zašto morate da stavite telefon u režim letenja?

Pre 2013. uređaji poput mobilnih telefona morali su da budu potpuno isključeni za poletanje i sletanje. Ovaj uslov je tada prepravljen u mogućnost uključenog mobilnog pod uslovom da bude u režimu letenja. Ovo pravilo je prvobitno uvedeno jer je bilo moguće da telefonski signali mogu ometati radio signale u pilotskoj kabini i unutrašnju komunikaciju sa kontrolom vazdušnog saobraćaja. Iako su sada sistemi letenja dizajnirani da prevaziđu ovu pretnju, avio-kompanije ipak zbog povećanog opreza i dalje drže ovaj zahtev na snazi.

Zašto se pri hitnoj evakuaciji lični prtljag ne dira

Osim očigledne potrebe da se evakuišete što je brže moguće, tačnije u roku od 90 sekundi, postoje i drugi razlozi zbog kojih ne bi trebalo da zgrabite svoju torbu ili druge stvari tokom hitnoe evakuacije u avionu. Razlozi su praktične prirode - vaša torba može zauzeti prostor koji bi druga osoba mogla da koristi i mogla bi da se zapetlja u nečije noge, da saplete nekoga ili ga povredi.

Takođe, tokom hitne evakuacije od utnika koji nose visoke potpetice traži se da ih skinu zbog rizika da će probušiti tobogan a nije preporučljivo na letu nositi ni japanke, jer one nisu najčvršće cipele za evakuaciju.