Stručnjaci apeluju na putnike u avionima da izbegavaju dodavanje kockica leda u svoje piće tokom leta, tvrdeći da bi time mogli dobiti opasne klice.
"Ne stavljajte led u svoje piće," upozorila je stjuardesa u Reddit diskusiji, otkrivajući neprijatne tajne industrije. "Led se stavlja u posudu sa kašikom, a posude se ne čiste često."
"Svaku površinu u avionu dodiruje stotine ljudi dnevno i ne dezinfikuje se često," nastavila je stjuardesa. "Nemamo priliku da operemo ruke tokom posluživanja pića."
U međuvremenu, čistači aviona potvrdili su ovu prljavu malu tajnu.
"Neke stjuardese se uznemire jer nije čisto," rekla je Verna Montalvo, čistačica kabine na aerodromu Dalas-Fort Vort, za The Washington Post 2022. godine. "Naravno da nije čisto — jer nam toliko vremena daju."
Ona tvrdi da njena ekipa ima samo pet minuta za čišćenje i da je čak morala sama da čisti avion zbog nedostatka radne snage.
Čak i ako je posuda za led čista, kockice leda u njoj možda nisu. Led za avione, koji se nabavlja od trećih lica, verovatno je sumnjivog kvaliteta — jer sav led to jeste.
Kao deo studije iz 2017. godine, istraživači su uzorkovali 60 kockica leda iz domaćih i industrijskih objekata, otkrivši da sadrže više od 50 različitih sojeva bakterija, prema Travel + Leisure.
"Konzistentan procenat mikroorganizama identifikovanih u ledu su poznati uzročnici ljudskih infekcija, a njihovo prisustvo ukazuje na zagađenje životne sredine," napisali su istraživači.
Ako putnici moraju da imaju led u piću, stručnjaci savetuju naručivanje sode ili alkohola kako bi se smanjio broj mikroba.
Prema studiji iz 2019. godine koju je sproveo Hunter College NYC Food Policy Center na City University of New York, postoji "konzistentno smanjenje bakterijskog rizika zbog alkohola, CO2, pH vrednosti i antibakterijskih sastojaka votke, viskija, martinija, ledenog čaja od breskve, tonika i kole."
Međutim, istraživači se slažu da je najbolji način da ostanete bezbedni donošenje sopstvene flaširane vode.
Ista studija je otkrila da je voda za piće na 11 velikih i 12 regionalnih avio-kompanija potencijalno nebezbedna za ljudsku upotrebu.
"Moj zaključak nakon istraživanja je da ne treba piti kafu i čaj," rekao je Čarls Platkin, autor studije i izvršni direktor Hunter College NYC Food Policy Center-a, a prenosi Post.
Autor: Jovana Nerić