AKTUELNO

Stručnjaci za spavanje ističu da bi konzumiranje tamne čokolade pre odlaska na spavanje moglo imati pozitivan uticaj na noćni san.

Možda ne razmišljate o čokoladi kao o zdravom izboru za kasnu užinu, ali stručnjaci sugerišu da bi upravo to moglo biti ono što vam treba za opuštanje.

Tamna čokolada

Umereno konzumiranje tamne čokolade, barem sat vremena pre spavanja, može dovesti do kvalitetnijeg sna. Tamna čokolada sadrži svojstva koja podstiču proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji je povezan sa smirenošću i opuštanjem. Takođe, konzumiranje tamne čokolade može smanjiti nivo stresa prije spavanja. Za idealnu užinu koja poboljšava san, stručnjaci preporučuju kombinaciju tamne čokolade sa drugim namirnicama koje podržavaju san, poput banana, badema i putera od kikirikija.

Puter od kikirikija i orašasti plodovi

Puter od kikirikija je još jedna opcija za noćnu užinu koja može poboljšati kvalitet sna i stabilizovati nivo šećera u krvi. Bogat je hranljivim materijama poput masti, vitamina i minerala, a takođe sadrži triptofan koji pomaže telu da se opusti i pripremi za san. Drugi orašasti plodovi poput badema i oraha takođe mogu doprineti boljem snu zbog prisustva melatonina, magnezijuma i cinka.

Kačkavalj

Ako više volite slanu užinu, kačkavalj može biti dobar izbor. On sadrži masti i proteine koji mogu zadovoljiti glad tokom noći i pružiti telu triptofan, što olakšava uspavljivanje.

Kokice

Kokice su još jedna opcija za noćnu užinu koja može poboljšati san. Bogate su vlaknima i ugljenim hidratima koji podstiču proizvodnju serotonina, čime se poboljšava raspoloženje i olakšava uspavljivanje.

Ukratko, pravilno birane namirnice pre spavanja mogu imati pozitivan uticaj na kvalitet sna, pomažući vam da se bolje odmorite i probudite osveženi.