AKTUELNO

Prehlada traje najčešće između tri i šest dana, ali ponekad to traje mnogo duže ako ne radite sve onako kako treba da biste ozdravili.

Ako imate ovaj problem, postoji mogućnost da pravite neku od ovih greški.

1. Ne odmarate se dovoljno

San je jedna od najbitnijih stvari kad je u pitanju oporavak. Spavanje pomaže imuno – sistemu da radi kako treba. Kada se prehladite, potrebno vam je više sna i odmora kako bi telo moglo da se bori sa virusima i pomogne vam da ozdravite, piše Informer.

Prva tri dana, od pojave prvih simptoma, više odmarajte.

Osim toga, čak i kada ste zdravi, ako ste neispavani i umorni, lakše ćete dobiti prehladu jer vam je slab imunitet, a time je telo podložnije bolestima. Prema jednom istraživanju, ljudi koji spavaju manje od sedam sati su gotovo tri puta skloniji bolestima od onih koji imaju redovan i kvalitetan san.

Foto: Pexels

2. Ne unosite dovoljno tečnosti

Tokom prehlade telo često dehidrira, pa je potrebno unositi što više tečnosti. Bilo da su u pitanju supice, voda ili čajevi, potrebno je hidrirati telo. Može se desiti da vas boli grlo, zbog čega će gutanje čak i obične vode biti teško. Takođe, povišena temperatura ubrzava potrošnju vlage iz tela kao i pojačano stvaranje sluzi.

Zbog svega toga je veoma bitno da unosite više tečnosti nego inače. Savet je da se tokom prehlade suzdržite od kofeina i alkohola jer takođe dovode do dehidratacije.

3. Pod stresom ste

Svi znamo da stres loše utiče na imunitet, pa je ista situacija kad ste prehlađeni. Zbog izloženosti stresu organizam ne može da se bori sa prehladom onako kako bi trebalo. Kada ste pod velikim stresom, postoji veća verovatnoća da ćete se razboleti, a ako ste već bolesni, proces oporavka će biti znatno sporiji.

4. To zapravo nije prehlada

Kod prehlade i virusa simptomi se često međusobno prepliću i veoma su slični. Na primer, čini vam se da ste prehlađeni, imate određene simptome, ali koliko god se lečili, to nikako ne prolazi, jer se zapravo alergični na alergen kojem ste izloženi.

Naravo, u pitanju može biti i neki virus, pa je bitno otići kod lekara koji će uraditi sve potrebne analize, kako biste se na najbolji mogući način oporavili.

Autor: Z.L.