Začini utiču na čulo ukusa i imaju povoljno dejstvo na zdravlje.
Ponuda začina je velika, ali se uglavnom držimo onih poznatih koje koristimo svakodnevno.
Otkrivamo korisne začine za koje možda niste znali ili ih niste koristili.
Krabuljica
Listovi se dodaju supama i čorbama neposredno pre serviranja. ide uz jaja, šparglu, krompir i šargarepu. Povoljno utiče na rad bubrega i organa za varenje.
Kamenika
Ovaj začin ima pikantan ukus i podseća na ukus oraha. Dodaje se uz zelene soseve, kao npr sos od krastavca jer ima sličan miris. Dodaje se u supe, salate od povrća, a može i da se doda u voćne salate. Kamenika je dobra za rad srca.
Izop
Izop je biljka gorkog ukusa. Ima sličan miris kao nana. Služi se kao dekoracija uz meso i ribu, dodaje uz krompir i puter. Izop sadrži etarsko ulje koje je efikasno sredstvo protiv kašlja, pa se od njega može kuvati čaj.
Selen
Selen je aromatični začin koji svojim izgledom podseća na listove celera. Koristi se kao začin za supe i jela od mesa, svež ili osušen. Veoma je lekovit jer izbacuje višak vode i jača imunitet.
Majoran
Ovaj začin je obavezan sastojak najukusnijih domaćih kobasica. Koristi se u marinadama za pripremu mesa. Majoran deluje kod varenja i oslobađanja od grčeva.
Estragon
Estragon ima veoma specifičan miris. Dodaje se na početku kuvanja jer mu je potrebno vreme da razvije svoj miris u hrani. Ukus podseća na biber pa može poslužiti kao njegova zamena. Dovoljno je dodati male količine ovog začina testenini, pečurkama, ribi ili piletini. Estragon kao dodatak se često nalazi u senfu.
Autor: