AKTUELNO

Ispijanje više od tri šoljice kafe s kofeinom dnevno povezano je s boljom elastičnošću jetre, pokazali su rezultati velike studije koji su objavljeni u stručnom časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Studija je verovatno dosad najsveobuhvatniji američki uvid u dobrobit konzumiranja kafe kada je zdravlje jetre u pitanju. Analiza se bazira na podacima Ankete o ispitivanju zdravlja i ishrane na nacionalnom nivou (NHANES), u sklopu koje se od učesnika tražilo da odgovore na pitanja o svojim prehrambenim navikama.

Nije pronađena povezanost između ispijanja kafe i masne jetre

Ključno je to što je godine 2017. NHANES u istraživanje uključio i ​​elastografiju (FibroScan), ispitivanje elastičnosti jetre ispitanika, ali ne zbog sumnje na moguće zdravstvene probleme s tim organom, već u sklopu sveobuhvatne procene.

Odranije se zna da se elastičnost jetre postupno smanjuje zbog fibroze i taloženja masti.

„U istraživanju sprovedenom 2017. i 2018. učestvovalo je 4500 nasumično izabranih ispitanika kojima je napravljena elastografija (FibroScan). Učesnici istraživanja imali su 20 ili više godina, a prosek je iznosio 48 godina. 73 posto ih je patilo od prekomerne telesne težine, što je otprilike nacionalni prosek“, rekao je vođa istraživanja, dr. Eliot Taper, docent gastroenterologije na Univerzitetu Mičigen.

Naučnici nisu otkrili povezanost između konzumacije kafe i masne jetre, ali pronašli su vezu između konzumacije kafe i njene elastičnosti.

„Mnogi hepatolozi širom sveta svojim pacijentima preporučuju da piju kafu“

Kod osoba koje su ispijale više od tri šoljice kafe dnevno elastogram je bio bolji. Ali tako povoljan efekat kafe s kofeinom na elastičnost jetre nije utvrđeno kod osoba koje su konzumirale kafu bez kofeina, premda je jedna ranija britanska studija otkrila preventivan efekat obe vrste ovog napitka na razvoj hroničnih bolesti jetre, prenosi Hina.

Taper kaže da novi podaci idu u prilog kliničarima koji pacijentima za održavanje elastičnosti jetre predlažu ispijanje kafe.

„Mnogi hepatolozi širom sveta svojim pacijentima preporučuju konzumaciju kafe. Oni će bez sumnje biti zadovoljni rezultatima istraživanja.“

U ranijoj studiji to važilo i za kafu bez kofeina

Ranija studija, koja se bazirala na bazi podataka iz Ujedinjenog Kraljevstva, takođe je pokazala da se konzumacija kafe može povezati sa zaštitom od hroničnih bolesti jetre, ali to je važilo i za kafu bez kofeina, rekao je dr. Nejtan Dejvis, profesor biohemije na Institutu za zdravlje jetre i probavnog trakta na londonskom Univerzitetskom koledžu (UCL).

Rezultati obe studije, američke i britanske, upućuju na pozitivan efekat ispijanja kafe, ali treba imati na umu da se bolesti jetre razvijaju godinama, čak i decenijama, rekao je Dejvis.

„Upravo zbog toga, da biste održali jetru zdravom, moj savet je – smanjiti unos ugljenih hidrata i alkohola u organizam, održavati poželjnu telesnu težinu i biti fizički aktivan, što će verovatno biti efikasnije u sprečavanju nastanka i razvoja bolesti jetre od ispijanja dodatne šoljice kafe“, savetovao je dr. Dejvis.

„U svakom slučaju, pacijentima s povećanim rizikom od razvoja bolesti jetre koji trenutno dnevno konzumiraju tri i više šoljica kafe bilo bi mudro da s takvom praksom i nastave jer ta količina kafe ipak uspeva da aktivno smanji njihove izglede kada je razvoj težih bolesti u pitanju.“

Autor: