AKTUELNO

Koren đumbira aktivira naš imunitet!

Kada se kod nas spomenu prirodni preparati i biljke za imunitet nekako se prvo setimo propolisa, ehinacee, raznih sokova od aronije, aloje, nonija, dok se đumbir, tačnije koren đumbira tek od skora uzima u obzir i za imunitet, jer se na njega prvenstveno gleda kao na začin, koji pri tome nije ni jeftin. S obzirom na tu cenu ima li smisla koristiti ga i za imunitet?

Iako spada u jednu od najzdravijih začina, koren đumbira sadrži i mnoge supstance koje imaju izuzetan uticaj na naše telo i mozak, a samim tim i na imunitet. Potiče iz Kine i koren se koristi kao začinsko bilje, ali i ima dugu istoriju upotrebe kao lekovito bilje u tradicionalnoj i alternativnoj medicini. Koristi se i za pospešivanje varenja, smanjenje mučnine, i za borbu protiv prehlade, odnosno respiratornih bolesti.

Koren đumbira sadrži veliku koncetraciju jedinjenja koji se zove gingerol, i on čini glavno aktivno jedinjenje ove biljke. Ima snažno antivirusno, protivupalno i antioksidativno dejstvo. Veliki broj značajnih istraživanja su rađena i dokazano dejstvo i protiv raznih oblika raka. Može da se koristi kao svež, u obliku praška, ulja ili soka.

Dejstvo korena đumbira nije samo mit

Kod sezonskih oboljenja prehlade i gripa potrebna nam je sva antivirusna pomoć koju možemo dobiti. Antivirusno dejstvo korena đumbira nije samo mit: to je dokazano i kroz razna istraživanja. Istraživači sa japanskog Medicinskog i farmaceutskog univerziteta Toiama testirali su đumbir protiv virusa gripa u laboratoriji. Otkrili su da ekstrakt đumbira stimuliše proizvodnju određenih supstanci od strane imunog sistema. Ovaj mehanizam je omogućio da đumbir sprečava dalje razmnožavanje virusa.

Foto: Deposit photos

Istraživači sa indijskog Instituta za medicinske nauke Mahatme Gandhi takođe su proučavali đumbir zajedno sa drugim prirodnim biljnim jedinjenjima koja inhibiraju gripu H1N1 A. Otkrili su da sadržaj alicina đumbira pomaže u inhibiciji virusa smanjenjem njegove sposobnosti za vezivanja.

Tokom 2015. godine, istraživači sa Univerziteta u Minnesoti Tvin Cities testirali su kombinaciju kurkume, šipka i đumbira. Istraživači su pratili 124 osobe, od kojih je polovina uzimala kombinaciju sa đumbirom čim su osetili početne simptome. Istraživači su otkrili da je 27% grupe koja je uzimala supstance bez đumbira imalo punu epizodu prehlade, dok je samo 8% onih koji su uzimali kombinaciju đumbira imalo prehlade. Istraživači iz britanskih Vellcome Research Laboratories testirali su koren đumbira protiv rinovirusa (virusa prehlade) u laboratoriji. Otkrili su da ekstrakt đumbira inhibira rinovirus.

Naravno postoje i mnoga druga istraživanja koja takođe dokazuju lekovito dejstvo đumbira na imunitet i na druge organe, ali verujem da i ovi dokazuju da đumbir zaslužuje vodeće mesto među biljnim proizvodima za imunitet. Ukoliko želimo, možemo ga slobodno kombinovati i sa drugim supstancama, recimo kao što je propolis, cink i vitamin C, i na taj način dodatno pojačati dejstvo.

Autor: Pink.rs