AKTUELNO

Kuhinju je potrebno redovno održavati besprekorno čistom jer ne želite da prostor u kojem pripremate hranu za sebe i svoju porodicu bude leglo zaraze i bakterija koje mogu da vam unište zdravlje. Postoji jedan predmet na koji je potrebno obratiti posebnu pažnju.

To su kuhinjske krpe! Stručnjaci upozoravaju, nakon istraživanja koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Mauricijus, da kuhinjske krpe mogu dovesti do trovanja hranom. Naučnici su analizom kuhinjskih krpa pronašli bakterije na čak 49, a koliformne bakterije, iz grupe kojoj pripada Escherichia coli, pronađene su na više od trećine.

Najveći rizik od razvoja opasnih bakterija je kada se mokre krpe ostavljaju vlažne u kuhinji, a veća je i mogućnost pojave bakterija u kuhinji nevegetarijanaca, prenosi Espreso.

Stručnjaci upozoravaju da je do kontaminacije krpa Escherichiom coli najverovatnije došlo putem fekalne kontaminacije, što ukazuje na nehigijenu u kuhinji. Zbog svega toga savetuju redovno pranje kuhinjskih krpa, po mogućnosti svakodnevno, a kao bolji izbor od krpa navode korištenje jednokratnih papirnatih ubrusa.

Autor: