AKTUELNO

Zdravi sastojci u crnom i zelenom čaju mogu pomoći i pozitivno uticati na starenje smanjujući oštećenje ćelija, tako da organi rade duže.

Dr Yi Xiang sa Univerziteta Sičuan je rekao: „Otkrili smo da konzumiranje oko tri šoljice čaja dnevno može imati koristi protiv starenja. To bi moglo biti zbog činjenice da čaj sadrži niz bioaktivnih jedinjenja.

Prethodna istraživanja su pokazala da ispijanje čaja može smanjiti šanse za dijabetes i srčane bolesti.

Čaj sadrži polifenole, koji su moćni antioksidansi koji takođe mogu pomoći u zaštiti od raka. Takođe pomažu i kod neurodegenerativnih bolesti poput demencije.

Najnovija studija, objavljena u časopisu Elsevier The Lancet Regional Health – Western Pacific, razmatrala je kako pijenje čaja utiče na biološko starenje – mera brzine kojom ćelije umiru.

Istraživači su pogledali podatke od 5.998 odraslih u Britaniji starosti od 37 do 73 godine i 7.931 od 30 do 79 godina u Kini. Pitali su ih koliko čaja piju, uključujući zeleni i oolong čaj, kao i crni čaj, koji se obično meša sa mlekom.

Foto: Pixabay.com

Njihovo biološko starenje je mereno posebnim testovima krvi koji posmatraju promene u DNK ljudi. Ispijanje bilo koje količine čaja usporilo je starenje ljudi u proseku tokom dve godine praćenja, a poboljšanja su dostigla vrhunac na tri šoljice dnevno, prenosi klix.ba.

Čaj sadrži različita bioaktivna jedinjenja, kao što su polifenoli, teanin i kofein, što može biti povezano sa njegovim potencijalnim efektima protiv starenja. Prijavljeno je da polifenoli moduliraju mikrobiotu creva, što bi moglo imati važan uticaj na regulisanje promena u imunitetu, metabolizmu i kognitivnim funkcijama koje su povezane sa uzrastom.

Autor: