AKTUELNO

Moždani udar je akutna bolest nervnog sistema do koje dolazi usled poremećaja u dotoku krvi do mozga, a kako kaže za Pink neurolog prof. dr Ranko Raičević postoje znaci koji mogu ukazati na pojavu ovog opasnog zdravstvenog problema.

- Postoje ti premonitorni ili predskazujući znaci koji ukazuju na moždani udar, a oni su posebno prisutni kod ljudi koji imaju ustaljene faktore rizika. Ako znamo da imamo začepljenje krvnog suda, najčešće karotidne arterije od 60 odsto tu se može očekivati moždani udar u značajnom procentu, pa ako taj pacijent ima utrnulost polovine lica ili tela ili nespretnost to ukazuje da se razvoja relativna glad mozga za kiseonikom - naveo je Raičević i dodao:

Foto: TV Pink Printscreen

Šta je moždani udar? To je ili začeljenje ili pucanje krvnog suda, tada nema dovoljno kiseonika, krvi i glukoze koja je potrebna mozgu. Prvo se razvija hipoksemija, odnosno nedostatak hranljivih materija, a ako se to stanje nastavi dolazi do propadanja nervnih ćelija

Kako je istakao poslednjih decenija se te sitne naznake moždanog udara, tretiraju po prvom redu hitnosti.

- Te ljude treba primiti u bolnicu, jer se kod njih može sprečti moždani udara različitim procedurama - naveo je Raičević.

Autor: