AKTUELNO

Statistika pokazujue da svake 40. sekunde negde u svetu neko doživi moždani udar. Stres i česta drastična promena vremena utiču na naše zdravlje i zajedno mogu da dovedu do tranzitornog ishemijskog ataka, poznatijeg i kao mini moždanog udara ili takozvanog šegrta, naveo je za Pink profesor dr Ranko Raičević, načelnik neurologije na VMA.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je stanje s obzirom da kratko traje i da brzo prođe, i kod samog pacijenta i kod same javnosti je duže vreme bilo zapostavljano.

On dodaje da se tzv. šlog u najavi smatra oboljenjem prvog reda hitnosti.

- Ljudi koji maju prolazne simptome, a to su najčešće simptomi utrnulosti ekstremiteta, vrlo kratkotrajne slabosti ekstremiteta, saplitanje pri govoru, osećaj nestabilnosti, vrtoglavice, smetnje vida i glavobolje koje kratko traju često ih pripisuju stresu i zamoru, a u suštini su oni najava moždanog udara - navodi Raičević.

On dodaje da je grupa lekara sa VMA utvrdila da bolesnici sa tranzitornim ishemijskim atakom 2,8 puta češće obolevaju od infrakta srca nego bolesnici koji imaju anginu pektoris.

- To je znak da nemamo samo trpljenje u krvnim sudovima mozga već da imamo i ukupno trpljenje cirkulacije u organizmu, pa i krvnih sudova, u tom smislu mini moždani udar jeste ozbiljno stanje i bolesnici se primaju u bolnice i ispituju po prvom redu hitnosti - naglašava doktor.

Autor: D. S.