AKTUELNO

Kesica čaja odlično je sredstvo za čišćenje, onda kada želite da izbegnete hemikalije i na brzaka završite kućne poslove.

Verovatno ste se pitali šta to čaj ima u sebi, pa može da odmasti šerpu i uglanca staklo?

Tajna je u prirodnim jedinjenjima ili taninima koji se nalaze u lišću unutar kesice i doprinosi visokom stepenu adstrigentnosti čaja.

Dakle, nemojte bacati iskorišćenje kesice, a postoji nekoliko načina kako da ih iskoristite na najbolji mogući način.

Jedan od trikova koji je oduševio sve domaćice jeste sa kesicama čaja i mesom. Naime, ukoliko nemate sa čim da istucate meso, a drška od čekića vam je upravo pukla, imamo za vas rešenje. Otvorite kesicu čaja i pospite sadržaj po mesu, ono će smekšati i dobićete slično dejstvo. Na kraju krajeva, ovo možete koristiti redovno za prirodno omekšavanje svih vrsta mesa.

Inače, u azijskim zemljama, čaj ne samo da se pije, nego je i čest dodatak jelima, čime im daje specifičan ukus.

Pri odabiru čaja treba paziti da se aroma slaže s namirnicama, pa se tako voće najbolje slaže s voćnim čajevima, dok je za meso najbolje odabrati crni ili zeleni čaj, kao i čaj od jasmina. Listiće čaja možete dodati i u preliv za sladoled, krem brule ili panj tortu.

Riba i meso mogu se dimiti i marinirati listićima čaja, ali i kuvati na njegovoj pari. Umesto vode koristi se čaj, najčešće od jasmina koji ribi daje posebnu aromu.

Piletina i ćuretina se, posle prženja ili pečenja, začinjava soja sosom i izmrvljenim zelenim čajem.

Ukus mesa i pirinča će se znatno popraviti ako mu dodate izmrvljene listiće zelenog čaja.

Sveži listovi matičnjaka se pred služenje dodaju salatama, umacima, jelima od povrća, supama i čorbama. Usitnjen list se meša sa sremskim sirom ili pavlakom i koristi kao namaz. Suvim ili svežim listovima začinjavaju se mesa i ribe. Listovi mogu da se koriste i kao začin pri spravljanju raznih poslastica umesto limuna, ali se ne kuvaju, jer tako gube miris, već se dodaju na kraju kuvanja.

Autor: